Nyhed

Wang & Söderström modtager Biennaleprisen 2023

Den fremstormende unge designduo Wang & Söderström er kåret som årets modtagere af den eftertragtede Biennalepris, der er den største anerkendelse af aktuelt dansk kunsthåndværk & design. Med prisen følger 100,000 kr., skænket af Danmarks Nationalbankens Jubilæumsfond.

Arkitekt Tim Söderström og designer Anny Wang er årets modtagere af Biennaleprisen 2024. Foto: Julius Værnes Iversen.

 

Forperson for Danske Kunsthåndværkere & Designere, Hanne Brøbech Sønnichsen, åbnede Biennalen og bød en stuvende fuld Hal 6 velkommen til et brag af en udstilling. Og keramiker Morten Løbner Espersen fra Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond overrakte Biennaleprisen 2023 på den festlige fernisering torsdag aften på Copenhagen Contemporary.

Prisen går til den unge designduo Wang & Söderström, der har specialiseret sig i at integrere de fysiske og taktile materialer med det digitale i legende scenarier, hvor de kobler århundreder gamle håndværksmetoder og moderne teknologi.

"The Liminal Eatery". Wang & Söderström. 2023. Foto: Michael Rygaard

 

Wang & Söderström modtager Biennaleprisen 2023 for værket “The Liminal Eatery”. Her bliver udstillingsgæsten iført VR-briller budt på en digital middag.

Keramiker Kristine Tillge Lund motiverede priskomitéens valg: “The Liminal Eatery udforsker vores sanseoplevelser og skaber en ny dimension for sansning, undfanget i det digitale. Kunstnerduoen har opbygget et scenarie, der tager udgangspunkt i vores allesammens hverdag – måltidet og det at spise. Den ene del af værket er udført i 3D print – borde, stole, lamper, bestik, maden er udført i forskellige former for 3D print. Man sætter sig ved bordet og føler sig hensat til en anden verden. En verden, der er udført i hårde materialer, men bløde, venlige former i mange forskellige farver. Overfladerne er både blanke, skinnende, matte og grove. Det er en verden, der er født i det digitale, men hvor det digitale flyder over i en fysisk repræsentation, der har sit helt eget organiske udtryk. 

Universet er ført videre i virtual reality. Man tager head-settet på og befinder sig nu i en ny dimension. Her oplever man bordet og måltidet i en immersiv virkelig, hvor man pludselig har fået selskab af avatarer. Lyden, der følger med er på én gang legende og inviterende og samtidig uncanny – både i den fysiske og virtuelle verden er man i tvivl om, hvorvidt man er trådt ind i en virkelighed, man ønsker at undslippe eller leve i for evigt. Wang og Söderström har et unikt udtryk, og udvider vores eksisterende sanser med en 7. Måske endda en 8. sans. De besidder en helt særlig digital sensibilitet, som de er i stand til at udtrykke på tværs af medier og med humor og masser af leg og eksperimenteren. Eksperimenter, som alligevel føles komplette, når man går på opdagelse i deres universer.”

Biennaleprisen 2023. "The Liminal Eatery". Wang & Söderström. 2023. Foto: Michael Rygaard.

 

De øvrige to nominerede til Biennaleprisen 2023 er Astrid Skibsted Holm & Michelle Yi Martin og Tideland Studio. 

Astrid Skibsted Holm og Michelle Yi Martin udstiller det tekstile værk “Distortion and Imagination”. Et virtuelt vævestudie, der forbinder Aarhus og San Francisco udelukkende ved hjælp af digitale værktøjer og menneskelig fantasi. De to fiberkunstnere har omsat deres samarbejde til en improviseret installation af tekstiler, farver, bevægelse og lys. I motiveringen for nomineringen hedder det blandt andet: “Det var et af de første værker, vi alle tre fik øje på, da vi trådte ind i rummet, så selvom værket føles og fremstår let, så tiltrækker det sig opmærksomhed. Det er umiddelbart appellerende, og samtidig rummer det en stor dybde. De mange mønstre i tekstilerne peger på uanede muligheder kunstnerne imellem og mellem det fysiske og digitale rum.”

Læs hele priskomitéens motivering her

 

 

Nomineret til Biennaleprisen 2023. Astrid Skibsted Holm & Michelle Yi Martin. "Distortion and Imagination". Foto: Michael Rygaard.

 

Tideland Studio er nomineret til Biennaleprisen 2023 for ni keramiske værker med titlen “Stolen Collection”. Hvert værk er en replika af en stjålen kulturarvsgenstand fra Mellemøsten, som for nylig er blevet solgt gennem markedsplatformen eBay.

I motiveringen lyder det: “I Tideland Studios projekt er det digitale ikke et ekstra lag til værket eller en overraskende effekt ved værket. Værket arbejder tværtimod med den umærkelige og komplet infiltrerede del af virkeligheden, som det digitale er blevet. Teknikken bag deres værk, altså det at dokumentere kulturarv i 3D, er i dag ikke blot en måde at registrere vigtige genstande og samlinger, men i tilfælde hvor de fysiske objekter går tabt, er de repræsentationer af virkeligheden, som 3D-modeller udgør, den mest autentiske udgave af det oprindelige. Det har både fantastisk positive og uoverskueligt negative konsekvenser. Og Tideland Studios projekt peger på de problemer, som ligger i den infiltrering, der opstår imellem den fysiske og den digitale verden, når vi taler om menneskelig skaberkraft, originalitet og kulturarv”

Læs hele priskomitéens motivering her

 

Nomineret til Biennaleprisen 2023. "The Stolen Collection". Tideland Studio. Foto: Michael Rygaard.

 

Priskomitéen – Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2023

Majken Overgaard, skribent og kurator med fokus på kunst og teknologi.
Mikkel Hammer Elming, direktør for museet Glas i Ebeltoft
Kristine Tillge Lund, udøvende keramiker med værksted på Frederiksberg.