Markeder / Nyhed

Håndfuglen 2023: keramiker Birgit Marie Østerby er Årets Udstiller

Det unge keramiktalent Birgit Marie Østerby har modtaget Håndfuglen og er kåret som Årets Udstiller på Frue Plads Marked 2023.

Keramiker Birgit Marie Østerby - modtager af Håndfuglen og Årets Udstiller på Frue Plads Marked 2023. Foto: Christina Birch.

Det unge talent og keramiker Birgit Marie Østerby har modtaget Håndfuglen og er kåret som Årets Udstiller på Frue Plads Marked 2023.

Siden 2007 har Danske Kunsthåndværkere & Designere uddelt markedsprisen Håndfuglen på åbningsdagen på Frue Plads Marked. Prisen går til Årets Udstiller, som en jury på tre fagpersoner vælger suverænt.

Håndfuglen tildeles for det bedste samlede indtryk af udstillede værker, præsentation og tankerne bag på det legendariske kunsthåndværkermarked i København, der i år kunne fejre 40 års jubilæum.

Årets Udstiller 2023, Birgit Marie Østerby, med vinderværket "REPLATED" af upcyclede masseproducerede tallerkener, som hun finder i gebrugsbutikker og I IKEA. Foto: Christina Birch.

 

Genbrug på genbrug  

29-årige Birgit Marie Østerby fra Silkeborg, der er uddannet kunsthåndværker fra Det Kongelige Akademi på Bornholm, deltog i Frue Plads Markeds nye talentzone med tallerkenserien “REPLATED”. Her upcycler hun masseproducerede porcelænstallerkener, som hun finder i genbrugsbutikker og i IKEA, med glasurer af restprodukter fra industrien – især genbrugsglas og stenmel fra det bornholmske granitbrud Klippeløkken. Kort fortalt genbrug på genbrug.

Birgit Marie Østerby fortæller: “Som nyuddannet kunsthåndværker er det naturligt for mig at forholde mig til, hvordan vi i fremtiden kan lave keramik. Hvordan, hvor meget og hvorfor?”

 

FESTLIG FEJRING Juryen for Håndfuglen 2023. Fra venstre: Anders Eske Laurberg Hansen, Signe Sylvester, Birgit Marie Østerby og Kasia Gasparski. Foto: Christina Birch.


Juryen vælger prismodtageren af Håndfuglen ud fra følgende kriterier
:

  • Der udvises høj håndværksmæssig og kunstnerisk kvalitet inden for modtagerens fagområde
  • Der skal være en vis grad af fagnørderi; udforskning af håndværk og materialer skal være tydelig, og der skal være en reflekteret tilgang til feltets traditioner
  • Der skal være arbejdet med en bevidsthed om produkternes formidling og mødet med publikum

Juryen 2023

Signe Sylvester, rådgiver og kurator

Anders Eske Laurberg Hansen, projektleder for Københavns Kulturkvarter og tidl. museumsinspektør på Designmuseum Danmark

Kasia Gasparski, smykkekunstner

I motiveringen til Birgit Marie Østerby skriver juryen blandt andet: “Vi har valgt Birgit Marie Østerby fra Birgit Marie Studio, som har stand i Talentzonen, på baggrund af hendes stillingtagen til den verden, vi lever i med vores overforbrug, og af hvordan man kan genanvende et keramisk produkt og forvandle en kedelig, kasseret, masseproduceret tallerken til et unikt produkt.”

Læs hele juryens motivering her