Portræt

Q&A: Helene Søs Schjødts: Jeg holder af langsomheden og fordybelsen

Hvad driver en kunsthåndværker til at skabe, og hvor dukker inspirationen op? Keramiker Helene Søs Schjødts skaber designprodukter, der kan købes i et stort modemagasin i Paris samt unikaværker, der vises på danske og internationale museer. Mød hende den 8.-9.-10. august på Frue Plads Marked i København. – Og få her et lille indblik i hendes verden.

Helene Søs Schjødts i sin butik på Østerbro.

Q&A ved Helle Dyrlund Severinsen, kommunikations- og projektleder

Fra sit eget værksted på Østerbro i København skaber Helene Søs Schjødts både funktionelle produkter og unikaværker. Her afholder hun også løbende keramikkurser for børn og voksne. I kombination med værkstedet har hun en butik, hvor hun sælger eget keramik.

Helene Søs Schjødts er uddannet Keramiker fra Kunstakademiets Designskole på Bornholm og Formidler fra Seminariet for Kunst & Håndværk i Kerteminde. Gennem årene har hun udstillet på danske og internationale museer og gallerier.

Besøg Helene Søs Schjødts butik i Classensgade 14 på Østerbro.

De dekorative tidsler fotograferes og overføres til silketryk. Her ses de på en smuk blomsterkrukke. Fotograf James Bates.

Hvad har du af aktuelle projekter?

I den kommende efterårskollektion hos det kendte Parisiske Stormagasin Le Bon Marché, kan man se og købe et udvalg af mine keramiske produkter med botaniske silketryksprint. Desuden byder efteråret på udvikling af nye produkter i både drejede og støbte brugsting, som jeg præsenterer i min egen butik.


"At arbejde og nørde med leret i mit værksted er mit evige drive"


Hvad driver dig som kunsthåndværker? 

Jeg er keramiker, fordi jeg vil skabe unikke produkter, vi kan glædes ved i det daglige. At arbejde og nørde med leret i mit værksted er mit evige drive. Arbejdet med porcelænsler kan være svært, men jeg kan godt lide, at det er et udfordrende materiale igennem hele processen.
Jeg holder af langsomheden og fordybelsen. Der er ingen smutveje eller lette løsninger i dette håndværk. Og jeg kan godt lide tanken om at fremstille produkter, som lever videre i andre menneskers hjem og hverdagsliv.

Unikaværk i porcelæn. Fotograf Torben Willumsen.

Hvor finder du inspiration? 

Ofte finder jeg inspiration i naturens flora, hvor fotograferer jeg botaniske motiver som f.eks. bregnen og tidslen. Herefter jeg udarbejder en silketryksramme til at kunne printe direkte på porcelænsleret. Mine store inspirationskilder er Art Nouveau, den tyske fotograf og skulptør Karl Blossfeldt og Arts & Crafts bevægelsens grundlægger William Morris. Mine motiver finder jeg ofte i Botanisk have, på Vestsjælland, Møn og Bornholm – steder jeg har en relation til.

Hvad er den mest interessante del af processen?

Det mest interessante er at skabe nye produkter og værker, men også den mest krævende. Det tager ofte mange måneder at udvikle ét produkt, med mange justeringer og overvejelser undervejs.

 

"Forglem mig ej" vægvasen udviklede Helene Søs Schjødts under sin studietid på Designskolen på Bornholm. Fotograf Torben Willumsen.

Hvorfor deltager du på Frue Plads Marked? Og hvilke produkter tager du med? 

Jeg synes, Frue Plads Marked er det bedste marked i Danmark, hvor man som kunsthåndværker kan vise sine produkter. Der er en god stemning med mange besøgende fra Danmark og udlandet. Der er mange lækre produkter, en høj æstetik og godt håndværk. Jeg møder både nye og gamle kunder, skaber nye samarbejder og udvidder mit netværk. På Frue Plads medbringer jeg min serie med botaniske prints, bestående af vaser, fyrfadsbeholdere og skåle i forskellige størrelser. Desuden udstiller jeg mine “Forglem mig ej” vægvaser som jeg designede under min studietid. Jeg håber også på at kunne tage enkelte unikaværker med, og muligvis en stor middagstallerken, der er under udvikling.

 

Mød Helene Søs Schjødts i stand 99 på Frue Plads Marked den 8.-9.-10. august 2019.

 

Læs mere om markedet 

Læs mere om Helene Søs Schjødts