Udstilling

ATRIUM udfordrer og genfortolker plantekrukken i Thisted

Lise Seier Petersen, Uden titel, 2016. Glas, pibeler og hvede. 30x30x31 cm. Foto Ole Akhøj

I 2015 besluttede en lille gruppe keramikere, at invitere et dusin kolleger med i et udstillingsfællesskab med vækst og plantekrukker som fælles omdrejningspunkt. Hensigten var – og er, at udfordre og genfortolke den historisk set ringeagtede og oversete plantekrukke.

Med arbejdstitlen: “En bolig til planten” arbejder  ATRIUM med at:
–    Genforhandle plantekrukken og skabe opmærksomhed på synergien mellem keramiske beholdere og planter.
–    Udfordre publikum med nye og eksperimenterende indfaldsvinkler.
–    Nå bredt ud via udstillinger landet over.
–    Skabe debat i det faglige miljø.
–    Skabe nye samarbejdsrelationer.
–    Inddrage formidling af projektet og værkerne som aktive værktøjer.

Gruppens navn er ligesom medlemmerne nøje udvalgt. Et ATRIUM er et frodigt gårdrum omkranset af beskyttende mure eller omkringliggende bygninger. For det keramiske udstillingsfællesskab symboliserer begrebet dog også idéen om at skabe et fælles forum for refleksion og udvikling af tanker.

På ATRIUM’s udstilling i Det Ny Kastet vises således værker og projekter, der indarbejder elementer fra planter, deres biotop, frø, pollen eller øvrige mikrobiologi i det keramiske univers. Det sker i individuelle fortolkninger af synergien mellem den keramiske beholder og planternes  egenskaber. Genremæssigt spænder udstillingen lige fra det sublime håndværk manifesteret i konkrete brugsting, der har fokus på form og funktion, til konceptuelle værker, der har refleksionen som omdrejningspunkt. Herved udfolder ATRIUM områdets mangfoldighed og potentiale samt udfordrer vores forestillinger om, hvad en plantekrukke er, og hvordan den ser ud.

I 2016 har ATRIUM udstillet skitser og forarbejder i Væksthuset VASAC i Nykøbing S., samt i Officinet, Danske Kunsthåndværkere & Designeres projektrum i København. I 2017 kunne ATRIUM ses i Huset i Asnæs i Odsherred, Det Ny Kastet i Thisted (september) og Kongegården i Korsør (november). I efteråret 2018 afslutter ATRIUM sin udstillingsrække på CLAY – Keramikmuseum Danmark i Middelfart.

I Det Ny Kastet viser ATRIUM værker af: Ane-Katrine von Bülow, Ann Linnemann, Helle Rittig, Inger Heebøll, Lea Mi Engholm, Lis Biggas, Lise Seier Petersen, Mette Marie Ørsted, Tine Secher, Vibeke Borresen Krog, Vibeke Buciek og Vinni Frederiksen.

Udstillingen i Det Ny Kastet i Thisted kan ses i perioden 25. august – 24. september 2017.

Læs mere om Det Ny Kastet

Kilde: Pressemeddelelse