Markeder / Artikel

Indblik i den kunstneriske proces

Keramiker Jytte Strøm er inspireret af europæiske lertøjstraditioner med et moderne udtryk. Hun er med på Frue Plads Marked i København, hvor hun sælger sine unikke håndlavede brugsgenstande.
Her åbner hun dørene til sit værksted og fortæller om den kreative proces og det færdige udtryk, der både påvirkes af dekoration, den helt rigtige glasur og ikke mindst brændingstemperaturen.

Jytte Strøm på sit værksted. Fotograf Ricky John Molloy

Farverne og dekorationen er en vigtig del af Jytte Strøms keramik. Her fortæller hun:


Jeg er meget optaget af at dekorere tingene. Formen er selvfølgelig også vigtig, men ikke nok... Der skal være en form for spil i materialet, dybde, variation, og det tilfører jeg med struktur, tryk, ornamentik og diverse farver sammen med den blanke glasur.


Fine små dekorerede saltkar lavet i hånden af Jytte Strøm. Fotograf Ole Akhøj.

Der er mange overvejelser undervejs i processen inden de små saltkar præsenteres for publikum på markedet.


Det at ramme den helt rigtige tykkelse på glasuren og bagefter den rette brændingstemperatur i forhold til hvor meget, der er fyldt i ovnen - det gør forskellen på en vellykket ting og en kedelig eller mislykket. Det er ikke til at ramme rigtigt hver gang. Til gengæld kan man være heldig at få noget nyt forærende.


De håndlavede brugsgenstande er sirligt opstillet på værkstedet inden de brændes. Fotograf Ricky John Molloy.

Når Jytte Strøm spørges om, hvorfor hun har valgt at blive kunsthåndværker mærker man den store kærlighed til faget:


Jeg blev kunsthåndværker uden at vide særligt meget om, hvad det indebar. Det var også en slags fravalg af en sikker, tryg - og kedelig vej . Da jeg så kom i gang, gav det en stor tilfredsstillelse at beskæftige sig med noget helt konkret. At få en idé, prøve den i praksis. At kunne gå tilbage og se på det konkrete produkt med nye øjne. At blive inspireret i arbejdet med materialet. At opdage en uendelig mængde af udtryksformer at øse af.
Det gør, at jeg til stadighed er optaget af det keramiske fag.


På værkstedet. Fotograf Ricky John Molloy.

Mød Jytte Strøm på Frue Plads Marked i København den 9.-10.-11. august 2018.

Læs mere om Jytte Strøm

Læs mere om markedet