Priser / Portræt

2016 Bedste Nye Unika

Markedsprisen Håndfuglen i kategorien Bedste Nye Unika gik til smykkedesigner Karina Noyons for Brooch Live, som hun kalder et eksperiment omkring brochen. Smykket består af en Broderienål i 18krt guld.

Fotograf: Christoffer Askman

Guldnål og tråd ligger klar til at brodere med, det er værktøjet til poesi, pynt, hærværk eller graffiti statements ligesom en spraydåse. Dit valg er frit!
Broderi tager tid og med guldnålen bliver selve handlingen til et ædelt smykke.
 – Karina Noyons

Juryen udtaler:

Vinderen af bedste nye unika har taget det allermest basale fra brochen som genre, nemlig nålen, og gjort den til afsættet for selve værket. Hvor nålen normalt er bærer af værket og det man ser, er nålen nu stadig bærende og afsæt for et nyt værk: det man kan brodere med nålen. Nålens dobbelte betydning kommer således i spil som låsemekanisme og som skaber af den nye broche. Formgiveren træder her et skridt tilbage og lader redskabet tale sammen med den handling, som nålen afføder: at der er nogen, der skal sy med den. Bær nålen med en tråd og lad folk brodere et statement, et poetisk budskab eller blot et kryds – nålen er nøjagtig ligesom en graffiti-malers spraydåse. Det er handlingen, der tæller og interaktionen mellem mennesker og redskab. Normalt taler brochen sig eget sprog som færdigt objekt, som vi kigger på. Her er brochen en igangværende og altid omstillingsparat proces, der kræver relationer mellem mennesker. Brochen er ikke kun et konceptuelt smykke, men håndværk af ædleste karat, der er omsat efter en gængs synål – blot udført med perfektionistisk håndværksekvilibrisme.

Årets Jury for markedsprisen Håndfuglen 2016 er:
keramiker Anne Tophøj, designdirektør og professor Stig Andersson samt skribent og redaktør Charlotte Jul.

Gem