Udstilling

Vores Smykker kommer til Christiansfeld

Armbåndet 'Sange fra bjergene II', af Maja Røhl. Foto Dorte-Krogh

Udstillingsåbningen

Fredag 10. juni kl. 15 slår Museum Kolding dørene op til åbningen af udstillingen ”Vores Smykker.” Der vil være tale af Anne Damgaard, udvalgsleder for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design og Merete Due Paarup, byrådsmedlem i Kolding Kommune og med i bestyrelsen i Museum Kolding– og aktiv smykkelåner.

 

Låneordningen

Noget af det unikke ved kunstværkerne i denne udstilling er, at de kan lånes af Danmarks befolkning, hvis man har en aktiv rolle i en offentlig sammenhæng, for eksempel hvis man skal holde et foredrag, til en offentlig middag eller repræsenterer Danmark i udlandet. Derfor hedder både udstillingen og samlingen Vores Smykker.

 

Anne Damgaard, udvalgsleder for Legatudvalget for Kunsthåndværk og design siger:

”En af de oprindelige tanker med Kunstfonden var at give den danske befolkning adgang til at opleve kunsten. Der indkøbes både design, billedkunst og kunsthåndværk, og alt det indkøbte udlånes til institutioner med offentlig adgang – det kan være hospitaler eller skoler. Men smykker skal ses og opleves på kroppen. Derfor har vi en særlig smykkeudlånsordning, hvor borgere kan låne smykker, hvis de spiller en aktiv rolle i offentlige sammenhænge. Lånerne får kunsten helt tæt på – og fungerer samtidig som en slags ambassadører for dansk smykkekunst ved at åbne for samtaler om det smykke, de har valgt at bære.”

I udstillingen er udlånene og oplevelserne med smykkelånene i fokus. Især er det interessant at se, hvordan montren med de mest udlånte smykker afslører tendenser og adskiller sig fra de andre temaer, der er med til at vise den store mangfoldighed i den danske smykkekunst.

 

Environmental Genes af Annette Dam. Foto Dorte krogh

Smykkernes mangfoldighed
Udstillingen Vores Smykker går bag om smykkerne som kunstværker og undersøger, hvad smykker er, og grænserne mellem kunst og funktion. Temaer som status, køn, betydning og, hvordan smykkerne bæres på kroppen bliver taget op i udstillingen.

 

Gennem udstillingen får man indblik i udviklingen og mangfoldigheden inden for dansk smykkekunst og, hvordan der eksperimenteres med materialer, formsprog og betydninger. Smykkerne består af vidt forskellige materialer. Ud over guld, sølv og diamanter støder man på skildpaddeskelet, mammutstødtand, viskestykke, cardiganrester og billardkugle.

 

Christiansfeld som rammen om det gode håndværk

Verdensarvsbyen Christiansfeld er valgt som udstillingssted, da byen og Brødremenigheden er kendt for deres gode kvalitetshåndværk med flair for æstetiske udtryk.

 

Smykkerne i udstillingen repræsenterer noget af de bedste inden for dansk smykkekunst, hvor både det gode håndværk, kvalitet og æstetik rammer direkte ind i Brødremenighedens parole”, udtaler kulturarvschef og UNESCO site manager ved Museum Kolding Steen Rosenvinge Lundbye.

 

Om Statens Kunstfonds Smykkesamling

Smykkesamlingen indeholder over 300 smykker indkøbt siden 1970’erne. Og hvert år er der tilføjet nye værker til samlingen. Udlånsordningen har eksisteret siden 2007. I 2019 kom smykkerne og låneordningen til Kolding og siden 2021 har smykkesamlingen holdt til hos Museum Kolding.

Udstillingen kan ses fra 10. juni kl. 15.00.

Se Vores Smykker her