
Samtalesalon: Hvilken rolle spiller bæredygtighed i æstetisk praksis?
Torsdag den 13. marts, kl. 16.30-18.30.
Pernille Stockmarr og Cecilie Ullerup Schmidt
Moderator: Charlotte Jul
Der serveres sandwich 16.30-17.00
Oplæg til samtale
Projekt Ødeland har et konkret udspring i ønsket om at løse et ressourceproblem. Men det rejser samtidig en række spørgsmål, der vedrører vores kunstneriske praksis og værdien af vores værker, som vi synes det vil være berigende at få belyst i en filosofisk/kunsthistorisk optik.
Som kunstner er det vigtigste at være kunstnerisk relevant, det er den kunstneriske kvalitet, det handler om frem for alt. Derfor kan det føles som et fejlskud at være optaget af, hvorvidt værket er produceret bæredygtigt, for værket bliver jo kunstnerisk set hverken værre eller bedre af, hvordan det er produceret – eller gør det?
Hvor skal vores fokus ligge når vi snakker om kunstnerisk værdi. Er det en relation mellem værk og beskuer eller skal vi også se på omstændighederne for kunstproduktionen?
Er bæredygtighedsproblematikken en omstændighed, som vi i vores praksis er nød til at forholde os til – måske i en grad at det får konsekvenser for værkproduktionen? Er det kunstnerisk relevant at eksplicitere denne omstændighed?
Projektet opererer i det hybride felt mellem kunsthåndværk og kunst.
Vi har en interesse i at finde bæredygtige alternativer til de traditionelle materialer vi bruger. Tilfører dette engagement objektet værdi? Forøger det værdien af kunstobjektet, at det produceres bæredygtigt? Eller er det fuldkommen irrelevant?
Forøger det værdien af det funktionelle objekt, at det er fremstillet bæredygtigt? Eller har den omstændighed intet at sige for objektets kvalitet, når det vurderes funktionelt og æstetisk?
Det store spørgsmål er hvor vi skal placere imperativet om bæredygtighed i vores kunstneriske praksis? Er det i virkeligheden et etisk anliggende?
Obs. begrænset antal pladser ❗
Gratis adgang men tilmelding nødvendig:
oedeland.dk@gmail.com
Foto: Christoffer Askman