Artikel

Om Klitgården Refugium

Af Bodil Neergaard

Netop fordi jeg er medlem af Danske Kunsthåndværkere og har et projekt, som jeg arbejder med, nemlig min udstilling i Officinet (red. Danske Kunsthåndværkeres projektrum i Bredgade 66, Kbh) til efteråret, så har det været muligt at komme i betragtning til et legatophold heroppe i den gamle, fredede kongevilla, der ligger lige syd for Skagen ved kanten af Kattegat.
Da man lod mig passere gennem nåleøjet, så valgte jeg at tage de tildelte14 dage samlet først i februar. Jeg har selv betalt transporten herop, ligesom man som kunstner betaler 110,00 kr per døgn, men så bliver man også forkælet.
Refugieopholdet er især for enkeltpersoner, der arbejder i kortere og længere tid med et forskningsmæssigt projekt eller et kunstnerisk emne. Der kan bo 15 personer på stedet fordelt på 13 enkeltværelser og et dobbeltværelse i selve villaen. Folk kommer og går.
Arbejdsdisciplinen på stedet er høj, og samværet over den gode mad tre gange om dagen er berigende, inspirerende og meget venskabelig.

Jeg fik tildelt det yndigste værelse med havudsigt til vuggende edderfugle og fragtskibe på reden, der ligger og venter på last. Havets farver forandrede sig hele tiden alt efter vind og vejr ligesom himmelen skiftede i de smukkeste nuancer i perlemorsfarver fra tordenblå over rosa til grumset grå til strålende høj blå himmel ….forestil jer fuldmånens skær de første dage heroppe, som fik det sneklædte klitlandskab til at skinne som sølv.

Men allerbedst har været det store, lyse atelier, som jeg helt frit fik stillet til rådighed i en af de ombyggede garager, der ligger for sig selv skjult i klitten. Her kunne jeg i ro arbejde videre med arbejdstegninger til nye tæpper i damaskvæven.
For også at kunne nyde den dejlige natur og stifte bekendtskab med dagliglivet i Skagen, så lejede jeg en cykel, hvilket kun kan anbefales.
I det hele taget er dette en opfordring til medlemmer af Danske Kunsthåndværkere om at søge et ophold heroppe. Folk bliver afhængige af stedet og vender tilbage gang på gang.

På Klitgårdens hjemmeside www.klitgaarden.dk kan man læse nærmere om betingelserne for et ophold og se flere billeder fra stedet.

Om Klitgården

Klitgården er et refugium for videnskabsmænd, forskningsmedarbejdere og kunstnere, som har brug for at kunne koncentrere sig om et projekt eller et værk.
Der er plads til 15 personer samtidig. Den enkelte gæst får et værelse med arbejdsbord og adgang til fælles rum. Derudover er der tre atelierer. Tre daglige måltider bliver serveret.

Klitgården har fondsmidler til et antal legater, som dækker opholdsudgifterne på Klitgården i 2 uger, på nær en egenbetaling på 110 kr/dag.
Medlemmer af Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer kan ansøge ved at indsende en beskrivelse af planerne for opholdet, CV samt evt. andre relevante oplysninger til Klitgården, Damstedvej 39, 9990 Skagen, mail: info@klitgaarden.dk. Næste ansøgningsfrist er den 1. marts.
Da der ikke er et lydisoleret musikrum, kan Klitgården kun tage imod musikere og komponister, som bruger instrumenter med høretelefoner.
Ansøgere, som har modtaget et tilsvarende legat inden for de seneste 2 år, vil ikke komme i betragtning.