Christina Schou Christensen, Thora Finnsdottir og Signe Fensholt undersøger potentialet i at genanvende keramisk affald og spildprodukter fra glas- og stenbrudsindustrien.

I årtusinder har vi taget for os af jordens rigdomme. Inden for det keramiske felt har vi omdannet ler og mineraler til vidunderlige keramiske objekter. Vi mennesker har ødslet, som om ressourcerne aldrig slipper op. Men råstoffer til fremstilling af keramik er ressourcer, der ikke fornyes.
De tre keramikere Christina Schou Christensen, Thora Finnsdottir og Signe Fensholt er gået sammen om at undersøge potentialet i at genanvende keramisk affald og spildprodukter fra glas- og stenbrudsindustrien. Udstillingen ”Ødeland” viser testarbejdet og resultater, omsat i færdige værker. Hvordan fungerer det håndværksmæssigt og æstetisk? Bliver alt brunt? Ender vi med en utålelig begrænset kunstnerisk udfoldelsesmulighed? Eller opstår nye uventede muligheder, selvom der ikke længere er frit valg på alle hylder?
Med projektet “Ødeland” følger en hjemmeside med detaljeret vidensdeling. Og i udstillingsperioden afholdes to samtalesaloner, der kaster et filosofisk og kulturhistorisk blik på projektet. Hjemmesiden lanceres fredag den 7. marts: www.oedeland.dk.com
Fernisering den 7. marts 2025 kl. 16-19 – Kl. 16.30
Åbningstale v/direktør for Designmuseum Danmark, Anne-Louise Sommer
——–
Samtalesalon 13. marts kl 16.30.18.30
“Hvilken rolle spiller bæredygtighed i æstetisk praksis?”
Pernille Stockmarr og Cecilie Ullerup Schmidt
Moderator: Charlotte Jul
Der serveres sandwich kl. 16.30-17.00
Begrænset antal pladser. Gratis adgang men tilmelding nødvendig til Oedeland.dk@gmail.com
Oplæg til samtale:
Projekt Ødeland har et konkret udspring i ønsket om at løse et ressourceproblem. Men det rejser samtidig en række spørgsmål, der vedrører vores kunstneriske praksis og værdien af vores værker, som vi synes det vil være berigende at få belyst i en filosofisk/kunsthistorisk optik.
Som kunstner er det vigtigste at være kunstnerisk relevant, det er den kunstneriske kvalitet, det handler om frem for alt. Derfor kan det føles som et fejlskud at være optaget af, hvorvidt værket er produceret bæredygtigt, for værket bliver jo kunstnerisk set hverken værre eller bedre af, hvordan det er produceret – eller gør det?
Hvor skal vores fokus ligge når vi snakker om kunstnerisk værdi. Er det en relation mellem værk og beskuer eller skal vi også se på omstændighederne for kunstproduktionen?
Er bæredygtighedsproblematikken en omstændighed, som vi i vores praksis er nød til at forholde os til – måske i en grad at det får konsekvenser for værkproduktionen? Er det kunstnerisk relevant at eksplicitere denne omstændighed?
Projektet opererer i det hybride felt mellem kunsthåndværk og kunst. Vi har en interesse i at finde bæredygtige alternativer til de traditionelle materialer vi bruger. Tilfører dette engagement objektet værdi? Forøger det værdien af kunstobjektet, at det produceres bæredygtigt? Eller er det fuldkommen irrelevant?
Forøger det værdien af det funktionelle objekt, at det er fremstillet bæredygtigt? Eller har den omstændighed intet at sige for objektets kvalitet, når det vurderes funktionelt og æstetisk?
Det store spørgsmål er hvor vi skal placere imperativet om bæredygtighed i vores kunstneriske praksis? Er det i virkeligheden et etisk anliggende?
——–
Paneldiskussion – 20. marts kl. 16.30- 18.30
“How does the concern for sustainability affect our taste and idea of quality?”
Nina Husted Erichsen og Petra Lilja
Moderator: Charlotte Jul
Eventet bliver afholdt på engelsk
Der serveres sandwich kl. 16.30-17.00
Begrænset antal pladser. Gratis adgang men tilmelding nødvendig til Oedeland.dk@gmail.com
Topic for conversation:
In this conversation we would like you have the everyday use of the term aesthetics in mind. It is not the philosophical understanding of aesthetics but the term used to describe the physical and sensuous characteristics of a design, in the same way as we characterizes a style. The conversation will focus on whether and how the issue of sustainability is visually expressed in contemporary design.
Do we in contemporary design and arts and crafts see a tendency to link the ethical and the aesthetic?
When we look back in history, it appears to us that the idea of what is good and right are expressed in design in the choice of materials as well as in the overall style and architecture. Values in life have become manifest in material culture, which retrospectively can be read as styles in the objects of everyday life.
Can we in our time a notice a tendency to combine the right/the good and the beautiful/aesthetically appealing in the same way as it appears historically?
Are we perfectly fine with everything being brown just because it’s sustainable?
Is it almost cool that you can see that it has been made in a sustainable way?
And is it good or bad?
Does the care for sustainable made objects legitimize the consumers need to consume?
Is it a stylistic historical splash that will be gone in a little while?
——–
Finissage 29. marts kl. 15.00-17.00
Med artisttalk v/Christina Schou Christensen, Thora Finnsdottir og Signe Fensholt
ÅBNINGSTIDER
8.-29. marts:
Tirsdag-fredag kl. 12.00-18.00
Lørdag-søndag kl. 11.00-17.00
Officinet
Bredgade 66
1260 København K
Fri entré
Udstillingen “Ødeland” er støttet af Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond.
Udstillingsprogrammet 2025 i Officinet er støttet af Augustinus Fonden.