Priser

Snedkerprisen 2020

Innovation og højeste kvalitet i det danske snedkerhåndværk skal hædres for tredje gang: Ansøgningsrunden til Snedkerprisen 2020 er åben. Prisen er på DKK 150.000, doneres af Kirsten og Freddy Johansens Fond, og ansøgningen skal sendes til Københavns Snedkerlaug inden den 31. januar 2020.

Foto: Egeværk, prismodtager i 2019.

Snedkerprisen belønner udøvere relateret til snedkerfaget, der har bidraget til både tradition og innovation indenfor håndværket. ”Vi er nu klar til at modtage ansøgninger til tredje uddeling af Snedkerprisen”, fortæller snedkermester Mads Raaschou, der er oldermand i Københavns Snedkerlaug. ”Vi skal hylde det bedste indenfor vores stolte håndværkstradition, og vi ser frem til at finde næste års vinder, der på sin helt egen måde har bidraget til at løfte vores håndværk – måske endda ind i fremtiden.”

Tidligere vindere
Noma modtog den allerførste Snedkerpris i 2018. Priskomiteen ønskede med prisen at anerkende, hvordan materiale og godt håndværk var blevet en bærende del af oplevelsen for alle besøgende i den nye restaurant på Refshaleøen i København. Det nye Noma er tegnet af Bjarke Ingels Group, indrettet af Studio David Thulstrup, og træ er det gennemgående materiale i bygninger og indretning.
Andet år gik prisen til et par visionære udøvere af håndværket; møbelsnedkeriet Egeværk. Indehavere Mette Bentzen og Lasse Kristensen og deres team modtog den store anerkendelse for en innovativ og udforskende tilgang til de danske møbeltraditioner. Egeværk har fundet deres helt egen niche i krydsfeltet mellem håndværk og kunst, hvor de i samarbejde med førende gallerister afsætter unikaværker i træ til internationale kunstsamlere.

For Egeværk har Snedkerprisen været vigtig i forholdet til de internationale samarbejdspartnere. Mette Bentzen fra Egeværk fortæller:


Vi står på skuldrene af en enestående tradition, som vi er stolte af at være rundede af. Overalt i verden møder vi stor respekt for det danske snedkerhåndværk og den danske møbeltradition. Så en anerkendelse fra lige præcis den danske snedkerbranche har enorm vægt – også internationalt – og det har været vigtigt for os.


Snedkere, arkitekter, ingeniører og bygherrer kan ansøge om Snedkerprisen. De prisbelønnede projekter skal fortrinsvis ligge i Danmark og være synlige for en stor del af offentligheden.

Snedkerprisen uddeles i april 2020.

Kirsten og Freddy Johansens Fond
Kirsten og Freddy Johansens Fond blev stiftet 21. juni 2004, og er resultatet af et ægtepars beslutning om gennem en fond at støtte samfundsmæssige fornuftige formål. Fonden støtter blandt andet håndværksmæssige arbejder indenfor maler- og træfagene, og yder også støtte til kulturelle, uddannelsesmæssige og kunstneriske aktiviteter. Hertil kommer forskning indenfor håndværksfagene, specielt malerfaget, samt lægevidenskab indenfor det sygdomsbekæmpende område.

Læs mere om Kirsten og Freddy Johansens Fond

Kilde: pressemeddelelse