Nyhed

Danske Kunsthåndværkere & Designere digitaliserer betydningsfuld kulturarv

DKoD råder over et fantastisk tidsskriftarkiv, der beskriver næsten 70 års udvikling indenfor dansk kunsthåndværk og design. Det er vi nu kommet tættere på at kunne dele med hele verden. Kulturministeriet har netop godkendt ansøgningen om at digitalisere tidsskrifterne, der manifesterer Danske Kunsthåndværkere & Designeres kulturarv.

Omslag fra tidsskriftet Kunstuff 2009, nr. 22.

Samlingen af tidsskrifter strækker sig fra 1948-2016 og fortæller historien om dansk kunsthåndværk- og design gennem artikler, interviews, portrætter, fotos og tidstypiske annoncer.

Med godkendelsen fra Kulturministeriet er foreningen kommet et skridt nærmere etableringen af en digital platform, der både samler de gamle tidsskrifter og bygger videre med nyt indhold.

 

Ny kritisk formidling
Danske Kunsthåndværkere & Designere ser et stort behov for, at der fortsat produceres kritisk formidling af aktuelle udstillinger, toneangivende udøvere, udvikling af materialer og teknikker, digitale fremskridt og meget mere. Basen med de tusinde sider om dansk kunsthåndværk og design vil danne en stærk baggrund for en formidling af samtiden.

 

Manifestation af kulturarv
Med portrætter, interviews og artikler om toneangivende kunsthåndværkere og designere gennem tiden bliver digitaliseringen en manifestation af Danske Kunsthåndværkere & Designeres kulturarv. I samlingen kan interesserede dykke ned i portrætter af Finn Juul, Børge Mogensen og Ursula Munch-Petersen, læse om datidens nyskabelser, udstillingsformater og forstå, hvordan vi alle bygger videre på en fælles kulturarv.

 

En bred dansk og international målgruppe
Den digitale platform skal være tilgængelig for alle med interesse i dansk kunsthåndværk og design. Det er visionen, at den nye platform bliver en vigtig informationskilde for både den faglige brugergruppe, der består af museer, uddannelses- og forskningsinstitutioner, men også udøvende kunsthåndværkere og designere samt læsere med interesse i faget. Foreningen oplever en stor international interesse for dansk kunsthåndværk og design, og det skal platformen naturligvis også kunne imødekomme i form af engelske oversættelser.

 

Stor interesse for projektet
Foreningen har i løbet af det seneste år modtaget stor interesse for projektet med opbakning fra områdets institutioner og organisationer samt støtte fra fonde og sponsorer.

 

Tak til:  

Statens Kunstfond
Bergiafonden
Spar Nord Fonden
Kjøbenhavns Guldsmedelaug
Ophavsretsfonden
I.F. Lemvigh Müllers Fond
Kähler

 

Disse tidsskrifter digitaliseres:

Dansk Kunsthaandvaerk, 1948-1968

Dansk Brugskunst – Tidsskrift for kunsthåndværk og design, 1969-1972

BID, Brugskunst og Industriel Design, 1973

Dansk Form, 1974

Dansk Kunsthåndværk og Industrielt Design, 1975

Orientering fra Danske Kunsthåndværkeres Landssammenslutning, 1976-1981

Danske Kunsthåndværkeres Landssammenslutning, 1982-1985

Dansk Kunsthåndværk, Danish Crafts, 1986-2003

Kunstuff, Dansk Kunsthåndværk & Design, 2004-2009 og jubilæumsnummer 2016

 

Videre forløb

Følg udviklingen af projektet på dkod.dk

Kontakt Danske Kunsthåndværkere & Designeres sekretariat, hvis du ønsker at støtte projektet: info@dkod.dk