Viden / Nyhed

Kan godt kunsthåndværk redde uddøende områder?

Beijings viceborgmester Mr. Sui Zhenjiang og hans følge var i København i forbindelse med Beijing Design Week, og da tidsplanen levnede mulighed for at besøge en enkelt destination udenfor København, faldt valget på Hundested Havn.

Lasse Kristensen fra Egeværk viser værkstedet frem.

Kineserne ønskede at se snedkerværkstedet Egeværk og glasværkstedet Backhaus-Brown, der står bag de smukke og berømte glasskibe. Her fik de en VIP omvisning af Mette Bentzen fra Egeværk, der svarede på om kunsthåndværk kan redde et uddøende område:


For nogle år siden spurgte de fleste udefrakommende til, hvordan byen klarede sig uden færgefarten til Grenå. Det gør de ikke mere - nu taler de om håndværk og kunsthåndværk. Den udvikling tiltrækker rigtig mange mennesker, og har fået Hundested til at stå ud som noget særligt. Vi er håndværkets havn, og det giver identitet og konkret udvikling med dertil hørende økonomi og arbejdspladser i et lille samfund. De nye visioner og erhverv går hånd i hånd med de traditionelle erhverv i området.


Den kinesiske delegation besøgte derfor også industri- og fiskerihavnen, og så havnens helt nye redekasse for kunsthåndværkere; Propellen. Propellen er et nybygget længehus, der fylder en hel gade på havnen. Den spritnye bygning er delt ind i en række værksteder med tilhørende udstillings- og butikslokaler.
Tanken er, at Propellen skal understøtte havnens udvikling ved at tilbyde kunsthåndværkere et godt inkubationsmiljø.

Efter en god frokost med den kinesiske delegation kunne Mette Bentzen se på sin egen rolle i lokalsamfundet med friske briller:


I Kina har de en del områder, der minder om Hundested for en 15-20 år siden. Kineserne havde en masse spørgsmål til alle de parametre, der skal gå op i en højere enhed for at få vendt udviklingen i et mindre samfund, der mister et stort erhverv eller oplever nedgang på andre måder. Særligt interesserede var de i kunsthåndværkets rolle i transformationen - jeg er meget stolt af
at få det blik på vores virke.


Backhaus-Brown og Egeværk er vigtige brikker i havnens udvikling med både en stærk lokal kundebase, evnen til at tiltrække turister til området samt et internationalt salg af deres værker gennem en række gallerier i USA og Europa. Glasskibene har fået særligt vind i seglene efter de blev udvalgt til at være centre piece i den danske pavillon til OL i Rio.
Læs mere om Mette Bentzen, som sidder i Danske Kunsthåndværkere & Designeres bestyrelse

Hvorfor et besøg fra Beijing?
København er udvalgt til at være medvært for Beijing Design Week 2018. Københavns Kommune skriver:

At design er et vigtigt element for kinesiske turister fremgår bl.a. af Wonderful Copenhagens seneste markedsanalyse af kinesiske turister i København, der offentliggøres i starten af det nye år. Den viser, at omkring 80 pct. af de kinesiske turister i København er interesseret i at shoppe dansk design.
Læs mere

 

Kilde: Egeværk