Udstilling

Fortællinger fra Vildnisset – om at fortabe sig og finde tråden igen…

Fra 31-3-2017 til 23-4-2017 / Officinet, Danske Kunsthåndværkere & Designere, Bredgade 66, 1260 København K.

Officinet præsenterer udstillingen ”Fortællinger fra Vildnisset” af tekstilkunstner Frans Peter Valbjørn Knudsen. Gennem jordbundne materialer, fragmenter af historie og sikker teknisk kunnen sampler han en række objekter, der pirrer beskuerens nysgerrighed og intellekt.

Frans Peter Valbjørn Knudsen. Foto Say Orange

Udstillingen rummer en række installationer, der handler om menneskets tilstedeværelse i naturen, håndens arbejde, materialets egenudtryk og forarbejdningens grænseflader.
Objekterne bryder med det traditionelle skel mellem maskuline og feminine udtryk og udfordrer den klassiske opdeling af kunsthåndværk, design og kunst.

Eksistentialisme i fysisk form
Fortællinger fra Vildnisset er en kompleks installation om identitet og eksistentialisme forankret i håndværket, materialiteten og det kunstneriske udtryk. Det komplekse bliver imidlertid tilgængeligt i Frans Peters værker, hvor hans særegne fornemmelse for materialernes kvalitet og stoflighed udgør værkets fysiske dimension.


”Jeg opholder mig ofte i mit hus i Värmland i Sverige. Her er masser af skov, træ og spor af levet landboliv gennem flere hundrede år. I laden finder jeg gammelt værktøj, hvor nytteværdien er gået tabt. Dog ser jeg skønheden af håndens bearbejdning, og jeg fornemmer historien i tingenes slid og vedligehold.”


Det kunstneriske vildnis
Det kunstneriske udtryk bevæger sig i et felt, hvor kunsthåndværk, design og kunst smelter sammen. Med et maskulint greb på et feminint håndværk bliver materialitet, teknik og de tekstuelle konnotationer håndgribelige redskaber til at afkode værkerne, der kan synes abstrakte og surrealistiske. Det kunstneriske vildnis bliver indgangen til en almen fortælling om eksistentialisme og identitetsskabelse.

Materialiserede Haiku-digte
Udvalgte materialer, forarbejdningsgraden og fordybelse i håndværket udgør væsentlige dele af værket, sammen med titlen og fragmenter af tekst. Tekststykkerne lukker værket op og anslår undertoner til oplevelsen af værket. Som små fortættede haiku-digte, der også indeholder antydningen af naturelementer.


”Vi skaber os selv via hukommelsen og fortællingen. Vores identitet bestyrkes i det vi vælger at fortælle eller kommunikerer ud til andre. Disse fortællinger være sig verbale, musiske, visuelle eller taktile. Mine fortællinger, mine kunstneriske udsagn er skulpturelle objekter og installationer i blandede materialer; bløde som hårde.”


Mød udstilleren
Frans Peter Valbjørn Knudsen vil selv være til stede i udstillingen i weekenderne.

Om Frans Peter Valbjørn Knudsen
Uddannet fra Danmarks Designskole (nu KADK) i 1992 i tekstil tryk.
Han har udstillet flere gange på Galleri Nybro, Charlottenborg Forårsudstillingen, Talente og er støttet af Statens Kunstfond. Er repræsenteret på Designmuseum Danmark og Skovgaard Museet i Viborg.

Åbningstider

Tirsdag-fredag kl. 12-15
Onsdag kl. 12-18
Lørdag-søndag 11-16
Påskedag og 2. Påskedag lukket

Gratis adgang.


Arrangementer i udstillingsperioden

Lørdag d. 1. april kl. 16-18: Artist talk -ingen ved hvor det ender
Romanforfatter og formand for Dansk Forfatterforening Jakob Vedelsby.
Samtaler med Frans Peter Valbjørn Knudsen om udstillingen og Frans Peters kunst.

Torsdag d. 6. april kl. 19-21: Vildnisset i litteraturen
Litteraturformidler Lise Lotte Frederiksen fortæller med udgangspunkt i udstillingen om vildnisset som symbol og tema i litteraturen.

Torsdag d. 20. april kl. 20-21.30: Koncert med Duo Caelum
Carl Aage Eliasson (klaver) og Henriette Holk (horn) spiller egne kompositioner og improvisationer over udstillingens værker. Entré 50 kr.