Nyhed / Udstilling / Debat

Deltag i samtalen om “Becoming” – en udstilling om sorg og savn

Kunstner Marianne Johnstad-Møller, der står bag udstillingen "Becoming" på Rigshospitalet, taler med hospitalspræst Lotte Mørk og en tidligere patient om sorg og savn.​

"Becoming". Marianne Johnstad-Møller. Foto: Ole Akhøj.

 

Samtalen sætter ord på Marianne Johnstad-Møllers udstilling i Rigshospitalets forhal og handler om at give rum til processer, hvor sorg og savn bevæger sig, finder nye former og relationer. Dialogen faciliteres af Malou Juelskjær, lektor i socialpsykologi, Aarhus Universitet, som har arbejdet sammen med Marianne Johnstad-Møller om bogen “Tilblivelser i og af et sorglandskab.”

Med udstillingen på Rigshospitalet inviterer Marianne Johnstad-Møller til en fordybelse og undersøgelse af det svære og mindre behagelige i livet. Som bløde, transparente skulpturelle strikobjekter, kombineret med stive og krakelerede overflader hængende ned fra loftet, formgiver værket et sanseligt og poetisk landskab – en slags metafor for, hvad der sker med os mennesker, når vi bliver syge og skal finde vej i livet og forlige sig med det, der er.

Udstillingen kan opleves to dage i forbindelse med Fremtidsdagene på Rigshospitalet. Her inviteres udstillingsgæsten til at blive en vandrer, som bevæger sig ind i – og bevæges af landskabet.​

"Becoming". Marianne Johnstad-Møller. Foto: Ole Akhøj.

 

Sanseligt strik

“Becoming” på Rigshospitalet er en udløber af udstillingen med samme titel, som Marianne Johnstad-Møller viste i Officinet i 2018. I 2022 udkom bogværket “Tilblivelser – I og af et sorglandskab”, hvor skitser, proces og billeder fra udstillingen smelter sammen med tekster om sorg, landskaber og tilblivelse. Bogen dokumenterer udstillingen, men er i lige så høj grad en videreudvikling. Et bogværk i egen ret, hvor man bevæges af tanker og refleksioner bag de visuelle strikkompositioner.

De strikkede værker giver sorgen og savnet fysisk form. Gør begreberne tilgængelige som stivnede og florlette, transparente strikobjekter med åbne, løbne masker, huller og lag-på-lag-effekter i jord- og hudfarver. Marianne Johnstad-Møller forklarer: ”Jeg har i mange år arbejdet med samme transparente garn. Som noget, der er, og noget, der ikke er. Det er interessant at arbejde med strik som fænomen, tanke, følelser, refleksioner og erkendelser. Strik er blevet min vej til at sanse det ubevidste og gøre det bevidst, da følelsen bliver synlig, så jeg kan kigge på den, tale med den og begynde at give den plads og accept.”

Opslag fra bogværket "I og af et sorglandskab". Marianne Johnstad-Møller. Pressefoto.

 

Tid og sted

Samtale om “Becoming – en udstilling om sorg og savn”

​​Torsdag den 23. maj kl. 09.45–10.30

Rigshospitalet, forhallen, hovedindgangen. Blegdamsvej 9, 2100 København Ø

Alle er velkomne – ingen tilmelding nødvendig

 

Udstillingen “Becoming” kan opleves i Rigshospitalets forhal ved hovedindgangen den 23. og 24. maj