Portræt

Stort tillykke til DKoDs Ankerkvinde

Fredag den 5. april fylder Pernille Anker rundt. Lars Dybdahl sætter ord på Pernilles store engagement inden for kunsthåndværk og design

Som nyuddannet og topkvalificeret cand.mag. var Pernille Anker i årene omkring årtusindskiftet en iderig og populær ekstern lektor inden for det nye fagområde Designhistorie og designteori på Københavns Universitet. Lige siden Pernille Ankers engagement smittede af på hendes første studerende, har omverden haft udbytte og glæde af hendes faglige formidlingsforce og menneskelige kvaliteter.

Fagligt er det iøjnefaldende, hvordan Pernille Anker på én gang evner at være livfuld formidlende og substantiel både i emnernes historisk dybde og i tilgangen til det nutidige kunsthåndværk og design. Både i tale og ikke mindst i hendes præcise og billedskabende skrevne ord deler hun generøst ud af sit overskud. I sit speciale skrev Pernille Anker indsigtsfuldt og vibrerende om de dengang højaktuelle internationale postmodernistiske møbler, og fortroligheden horisonten rundt med vor tids danske kunsthåndværk og design fik sin base i hendes journalistiske tid som anmelder af kunsthåndværk og design ved Jyllands-Posten. Emnefeltet er vidtspændende: sammen med tekstildesigneren Dorte Østergaard Jakobsen redigerede hun bogen om møbeldesigneren Jakob Berg (2021) og tematiserede her hans havemøbler, og senest har Pernille Anker bidraget til den nye Dansk Designhistorie 1-2 (2023) med artikler om det danske drikkeglas og de danske unikatekstilers historie – fra uld og silke til fiskenet, neon og pixels.

Hendes faglige viden og brede erfaring går i perspektivfyldt samspil med hendes reelle, troværdige og imødekommende væsen, alt sammen kvaliteter, hun som ”Ankerkvinde” dedikeret har ført over i sit arbejde i sekretariatet i organisationen Danske Kunsthåndværkere & Designere. Her har hun også tilført ekstra energi til redaktionsrådet for organisationens digitale tidsskrift Formkraft.

                                                                                                                         Lars Dybdahl