Officinet / Udstilling

Designere og arkitekter genopdager barokkens glemte skat

"Forkrøbninger og grænseløse rum - Barokken Genbesøgt" i Officinet. Grafisk design: Rasmus Koch.

 

Udstillingen “Forkrøpninger og grænseløse rum – Barokken genbesøgt” åbner den 11. april i Officinet. Her blænder syv designere og arkitekter med tilknytning til Det Kongelige Akademi op for historien i en nutidig optik.

 

Under barokken udviklede en række kunstnere, herunder arkitekten bag Officinets bygning, Lauritz de Thurah (1706-1759), et særligt formsprog. Det hang sammen med et nyt erkendelsesrum, der blandt andet opstod efter reformationen og efter opdagelsen af, at jorden ikke var centrum i universet. ’Forkrøppede’ profiler, der i plan eller snit knækkede og skabte samme effekt som dobbelteksponerede fotografier, blanke overflader og spejle, ophævede eller destabiliserede rummenes grænser, så adskillelsen mellem eksteriør og interiør, natur og kultur blev diffus.

 

Fra udstillingen "Forkrøbninger og grænseløse rum - Barokken genbesøgt" i Officinet. Maria Sparre Petersen m.fl. Foto: Anders Sune Berg.

 

Øget fokus på genbrug af bygningsdele og materialer

Med udgangspunkt i fotografen Anders Sune Bergs billeder af Lauritz de Thurahs arkitektur tager glaskunstner Maria Sparre-Petersen, keramiker Flemming Tvede Hansen og arkitekterne Suzi Pain, Natalie Koerner, Jacob Bang og Anne Romme afsæt i den forsvundne formverden. Gennem designeksperimenter, herunder undersøgelser af profilering og stoflige virkninger, kaster de nyt lys over en gammel diskussion om rummets æstetik. En diskussion, der udfordrer vores verdensbillede i en tid med øget fokus på genbrug af bygninger, bygningsdele og materialer.

 

"Forkrøpninger og grænseløse rum". Foto: Anders Sune Berg.

 

Udstillingen er tilrettelagt af grafisk designer Rasmus Koch og kurateret af arkitekt Peter Thule Kristensen, der begge står bag bogen “Lauritz de Thurah – Barokkens arkitektur og verdensbillede “fra 2023. 

 

Udstillingen rykker senere på året til Børglum Kloster i Vendsyssel, som Thurah byggede om i 1750’erne.

 

Udstillingen er støtet af Statens Kunstfond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

 

Fernisering torsdag den 11. april fra 16 – 19.
Åbningstale ved institutleder Mathilde Serup
, Det Kongelige Akademi, Institut for Bygningskunst og Design, og introduktion til udstillingen ved arkitekt Peter Thule Kristensen.

 

Udstillingsperiode : 11. april til 4. maj.

Tirsdag til søndag 12 – 16.

Officinet
Danske Kunsthåndværkere & Designere
Bredgade 66
1260 København K

Fri entré