Nyhed

Danmark får den første samlede statistik om kunstnernes vilkår

Danmark har fået den første samlede statistik om kunstnernes vilkår. “Kunstnere i Danmark” dækker knap 28.000 udøvere og spænder over alle kunstarter – fra kunsthåndværk og design og billedkunst til litteratur, scenekunst, musik og film.

Illustration: Dansk Kunstnerråd

Danmarks Statistik og Dansk Kunstnerråd har netop offentliggjort den samlede databaserede undersøgelse “Kunstnere i Danmark”, der er den første af sin art herhjemme. Den spritnye statistik bygger på datatræk fra knap 28.000 danske kunstnere og dækker samtlige kunstarter – fra kunsthåndværk og design og billedkunst til litteratur, scenekunst, musik og film.

 

Data om kunstnervilkår er tilgængelige for alle

I den første udgave af kunstnerstatistikken, som nu er tilgængelig i Statistikbanken på Danmarks Statistiks hjemmeside, kan man blandt andet blive klogere på:

I hvilken grad kunstnernes indkomst stammer fra deres kunstneriske virke?

Hvordan alders- og kønsfordelingen er blandt kunstnerne?

Hvor i landet bor kunstnerne?

 

Sammen står vi stærkere

Datagrundlaget i den nye kunstnerstatistik kommer blandt andet fra Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer, som ud over kunsthåndværkere og designere repræsenterer musikere, skuespillere, billedkunstnere, tegnere, filmfolk, forfattere og komponister. Og kunstnernes opbakning til datasamarbejdet på tværs af fagområder glæder Nis Rømer, forperson for Dansk Kunstnerråd:

“Det gør os stærkere, at vi står skulder ved skulder i arbejdet med at skabe mere databaseret viden om de professionelle kunstnere i Danmark. Målet er blandt andet at få gode og anvendelige tal på de mange områder, hvor kunstnere bidrager til samfundet og økonomien. Den nye kunstnerstatistik er afgørende for det fokus, vi i Dansk Kunstnerråd har på at fremme mere databaseret viden om kunstnervilkår. Viden, som kan være med til at fremme bedre vilkår for hele branchen”.

Den nye kunstnerstatistik “Kunstnere i Danmark” er en del af udviklingsprojektet “Kunstnere i Tal”. Sammen med resten af bestyrelsen i Dansk Kunstnerråd arbejder Nis Rømer for at føre “Kunstnere i Tal videre, så statistikken fremover løbende kan udvikles, udvides og formidles.

Foreløbig fortsætter “Kunstnere i Tal” med en udgivelse i 2024, der vil præsentre nøgletal for den nye kunstnerstatistik. Samtidig sætter den ansigter og fortællinger på nogle af de mange forskellige kunstnere bag tallene.

Kunstnerstatistikken er finansieret af Kulturministeriet og en del af kulturstatistikkerne i Danmarks Statistik. Dyk ned i “Kunstnere i Danmark” her