Portræt

Guldsmed modtager Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse

Kasia Gasparski tildeler Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit mangeårige virke som guldsmed.

Guldsmed Kasia Gasparski er blandt de tre hædersmodtagerne. Foto: Søren Hytting

 

Kunstfonden hædrer kunstnere, som helt enestående har bidraget til kunst- og kulturlivet i Danmark. I anden uddeling i år hædres tre kunstnere, der alle skiller sig ud i deres felt.

 

Leder af statens kunstfonds repræsentantskab, Henrik Tvarnø, siger:

”De tre kunstnere føjer sig smukt ind i perlerækken af hædersmodtagere. De er forskellige og arbejder på hver sin særlige måde. Men de har alle tydeligt demonstreret, at høj kvalitet og evig nysgerrighed er et kendetegn for deres virke. Det er derfor en stor fornøjelse at kunne hædre disse tre kunstnere, der har beriget og fortsat vil berige dansk kulturliv.”

 

Blandt de tre hædersmodtagere er guldsmed Kasia Gasparski, der er indstilles på følgende baggrund:

Kasia Gasparskis mangeårige virke som guldsmed er et tydeligt vidnesbyrd om en kunstner af en helt særlig støbning.

 

Oplært i den klassiske guldsmedetradition, har Kasia hele vejen igennem brugt sit håndværk som ekspeditionsskib. Fuld af mod er hun sejlet ud på ukendt hav, hvor hun med stor nysgerrighed udforsker livets uendelige horisonter.

Intet er for stort eller småt til at blive undersøgt og behandlet i Kasias guldsmedeunivers. Kviste og grene, himmelske paradokser, menneskelige relationer og bestialske borgerkrige er blot nogle af de tematikker, der har været under Gasparskis lup. Overbevisende fortolker hun dem til tankevækkende smykker – konceptuelt, håndværksmæssigt og æstetisk. Smykker, der kan bæres af generationer.

 

Kasia Gasparski forholder sig nysgerrigt til samfundet, sin samtid og sit fag. Hun skaber værker, der vil blive båret af generationer.

På baggrund sit imponerende arbejde indstilles Kasia Gasparski til Statens Kunstfonds hædersydelse.

 

Øvrige modtagere

Rikke Hallund er uddannet animationsinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2002 og har dedikeret hele sit professionelle virke til at skabe kunst af høj kvalitet til vores mindste medborgere.

Kunstner Danh Vo hædres for sin skelsættende praksis, værkskabelse og enorme betydning for udviklingen af dansk kunst i international kontekst.

 

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design består af: Anne Damgaard (udvalgsleder), Hans Sandgren Jakobsen, Øivind Alexander Slaato.

Læs mere her