Markeder

Frue Plads Marked fejrer 40 år med dansk kunsthåndværk og design under åben himmel

Kom med til tre festlige dage, når Skandinaviens største udendørs marked for kunsthåndværk og design fejrer 40 års jubilæum. Traditionen tro præsenterer Danske Kunsthåndværkere & Designere (DKoD) Frue Plads Marked - et af de vigtigste udstillingsvinduer for aktuelt kunsthåndværk - i hjertet af København.

Et vue ud over de ikoniske hvide parasoller på Frue Plads Marked 2022. Foto: Christina Birch.

 

Gennem fire årtier har den velbesøgte kulturbegivenhed under de ikoniske hvide parasoller været garant for det bedste inden for dansk kunsthåndværk og design. Og jubilæumsudgaven 2023 er ingen undtagelse.

I år kan publikum møde 120 professionelle kunsthåndværkere og designere, der byder på en bred vifte af klassikere og nye frembringelser: hånddrejet keramik, farvesprudlende glas, eksklusiv smykkekunst, vævede tekstiler, skarp grafik, organisk træ og formfuldendte designprodukter.

Blandt årets udstillere finder man keramikerne Hans og Birgitte Börjeson, der tilbage i 1983 var med til at stable det første Frue Plads Marked på benene efter norsk eksempel. I dag driver parret Fulby Keramik ved Sorø, der er verdenskendt for det saltglaserede stentøj.

 

Hans og Birgitte Börjeson. Krukke. 2010. Foto: Ole Akhøj.

 

Få den personlige historie med hjem

Ikke alene kan designentusiasten nyde det unikke i materialer, formsprog og håndværk. Frue Plads Marked giver samtidig indblik i, hvad der rører sig på den danske kunsthåndværk- og designscene lige nu.

Her er en enestående mulighed for at gå fra stand til stand og på ganske få kvadratmeter tage et vue ud over hele feltet. Her kan man møde kunsthåndværkeren og få den personlige historie om yndlingsproduktet med hjem.

I markedets nye talentzone kan man for eksempel møde spirende unge designere fra Kunstakademiets designskole for glas og keramik på Bornholm.

Drikkeglasset "Structure" er et godt eksempel på en designklassiker, der er debuteret på Frue Plads Marked. Glasformgiver Sia Mai lancerede allerede produktet på Frue Plads Marked i 1996. I dag er det hendes signaturglas. Foto: Ole Victor.

 

Hvem tager prisen?

På åbningsdagen kl. 16 overrækker en ekstern fagjury markedsprisen Håndfuglen til Årets Udstiller. I juryen 2023 sidder smykkekunstner Kasia Gaspraski, rådgiver og kurator Signe Sylvester og projektleder for Københavns Kulturkvarter og tidl. museumsinspektør på Designmuseum Danmark, Anders Eske Laurberg Hansen.

Prisen gives for det samlede indtryk og præsentationen af værker/produkter på markedet. I bedømmelsen lægges vægt på godt håndværk, design og kunstnerisk omtanke. Sidste års modtager af Håndfuglen er smykkeformgiver Anna Friberg, der også deltager i jubilæumsudgaven af Frue Plads Marked.

Hornringe med guld og sølv. Anna Friberg varmebøjer hornmaterialet rundt om tråden og kombinerer de to elementer uden brug af lim. Foto: Christina Birch.
Illustrator og grafisk designer Katrine Bælum har udviklet den visuelle linje på postkort, bannere og plakater, som møder de forbipasserende ude i byrummet.

 

Velkommen til kunsthåndværkernes eget marked

Siden den første spæde start har Frue Plads Marked vokset sig stort og står i dag som en institution i København, der er med til at definere byens charme og puls.

Ikke for ingenting er de professionelle kunsthåndværkeres eget marked et tilløbsstykke for samlere, stylister og trendspottere. Udstillerne kommer fra de små værkesteder rundt omkring i Danmark og enkelte fra andre nordiske lande. Kun medlemmer af Danske Kunsthåndværkere & Designere kan udstille. Det sikrer det høje kunstneriske og håndværksmæssige niveau.

Det er gratis for publikum at besøge markedet, og der er rig mulighed for at forsyne sig på de mange caféer og restauranter, som bidrager til den hyggelige sydlandske sommerstemning omkring pladsen.
Program for torsdag den 10. august 2023

Kl. 12: åbningstale v. forperson for Danske Kunsthåndværkere & Designere, Hanne Brøbech Sønnichsen

Kl. 16: kåring af Årets Udstiller 2023 og prisoverrækkelse af Håndfuglen

I forlængelse af prisoverrækkelsen er der akustisk mini-koncert (duo) med den danske popartist og sangskriver Nana Jacobi

 

Åbningstider
Torsdag den 10. august: 12-18
Fredag den 11. august: 10-18
Lørdag den 12. august: 10-18

 

Adresse
Frue Plads, København K.

Nærmeste metro og S-tog: Nørreport St.

 

Læs alt om markedet her

Se udstillerne 2023 her

 

FOR YDERLIGERE INFO, FOTOS OG INTERVIEWMULIGHEDER KONTAKT
Pernille Anker, kommunikation og presse
Tlf. +45 33 15 29 40
pak@dkod.dk