Portræt

Mindeord – Keramiker Birgit Krogh er gået bort

Keramiker Birgit Krogh er gået bort. Læs mindeord ved Eva Ormstrup, leder af Kultur- og fritidsområdet, Odsherred Kommune.

Keramiker Birgit Krogh. Foto: Kristian Septimus Krogh

 

Keramiker Birgit Krogh er her ikke mere – de spor, hun har sat er evige

Vi er her
på træk
og væk igen,
tilbage til evigheden
(Birgit Krogh 2007)

 

1. juli 2023 døde keramiker Birgit Krogh, 86 år gammel, efter et langt liv som keramisk kunstner og som et smukt, kærligt og klogt menneske.

Birgit Krogh var et engageret og visionært menneske, som udover at være en særdeles produktiv skabende kunstner også var initiativtager til en række væsentlige tiltag, der alle har haft markant betydning for Odsherred og for keramisk kunst på nationalt og internationalt plan.

Birgit Krogh blev uddannet i 1957 fra Kunsthåndværkerskolen i København og fik eget værksted. Siden da har hun arbejdet med leret omdrejningspunkt for en omfattende kunstnerisk produktion af relieffer, krukker, skulpturer, keramiske malerier, fade, vaser og en lang rækker store udsmykninger. Hun udforskede lerets muligheder og arbejdede med leret både som skulptør, tegner, og fortæller. Værkerne gør indtryk. De kommunikerer og insisterer på indlevelse. I former og figurer af mennesker og dyr og i tegninger eller ord ridset i leret fortæller de om livets mangfoldighed, tilværelsens vilkår og om relationer mellem mennesker.

I 1973 var Birgit Krogh medstifter af og mangeårig forkvinde for Huset i Asnæs, der netop for en uge siden kunne fejre 50 år som kunstnerdrevet udstillingssted. Et sted, der har haft afgørende indflydelse på udviklingen af kunst- og kulturlivet i Odsherred, og som stadig er med til at fastholde en bevidsthed om kunstens betydning i Odsherred. Birgit blev ved fejringen udnævnt til æresmedlem, og alle tilstedeværende tænkte med taknemlighed på hendes store drivkraft og vilje bag Husets eksistens. Birgit var i sin tid også med da Husets kunstnere tog initiativ til at etablere Odsherred Kunstmuseum, og var i mange år kunstnerisk ansvarlig for opbygning af udstillinger i de kulturhistoriske museer i Høve, Fårevejle og Nykøbing Sj.

Birgit Krogh havde udsyn og orienterede sig internationalt. Hun var i 1990 medstifter af den internationale keramikkunstnergruppe Clay Today med keramiske kunstnere fra USA, Europa og Danmark. Hun var medstifter af Internationalt keramiskcenter i Skælskør og af Danmarks Keramikmuseum i Middelfart, Clay. Det store internationale netværk førte til en rækker udstillinger i udlandet, bla. i Ungarn, Syd Korea, og Grækenland. Birgit Krog var desuden medlem i Danske Kunsthåndværkere i mere end 40 år.

Birgit Kroghs betydning for keramisk kunst i sin samtid og for eftertiden er uvurdelig. Birgit er her ikke mere, men de spor, hun har sat kan vi forsat opleve, nyde og glædes over.

Vi er her, på træk, og væk igen, tilbage til evigheden. Ordene er Birgits og står med hendes smukke håndskrift i kataloget, der markederede hendes 50 år som kunstner og keramiker i 2007.

Ære være Birgit Kroghs minde.

 

Der tages afsked med Birgit Krogh ved en mindehøjtidelighed fredag den 7. juli kl 12.00 i Asnæs Sognegård, Asnæs Kirkevej 12, 4550 Asnæs, hvor også Birgit Kroghs udsmykning ”Den lange fortælling” kan ses.

Mindeord v. Eva Ormstrup, leder af Kultur- og fritidsområdet, Odsherred Kommune