Nyhed

Velkommen til Designnævnet

En række ophavsretlige sager har i den senere tid vakt opmærksomhed både i og udenfor designbranchen, men de er alle kendetegnet ved, at de blev bragt frem for og behandlet i retssystemet. Et stort antal sager kommer aldrig så langt, enten fordi tærsklen opleves for høj for rettighedshaveren, eller fordi den krænkede part oplever usikkerhed om hvorvidt sagen vil falde ud til vedkommendes fordel. Samlet set betyder det, at en række ophavsretlige krænkelser kan fortsætte uimodsagt.

Repræsentanterne i det nye Designnævn

DesignNævnet vil behandle tvister mellem to parter, hvor der er uenighed om hvorvidt den ene parts ophavsret er krænket, og Responsumudvalget vil – i modsætning til DesignNævnet – kunne afgive ensidige udtalelser der, hvor den sag er indbragt af en rettighedshaver som føler sig krænket, eller af en part som ønsker en vurdering af, hvorvidt en frembringelse kunne være i strid mod ophavsretslovgivningen. Begge instanser vil være sammensat af både juridisk og designfagligt sagkyndige

Bag nyskabelsen står Foreningen for Retsbeskyttelse af Arkitektur, Design og Kunsthåndværk – en forening etableret af organisationerne FAOD (Forbundet Arkitekter og Designere), DKoD (Danske Kunsthåndværkere & Designere), Design Denmark, Akademikerne/UBVA, Dansk Industri og Dansk Erhverv. Derudover er advokaterne Hanne Kirk fra Gorrissen-Federspiel, Claus Barrett Christiansen fra Bech-Bruun og Johan Løje fra LØJE-IP, samt industriel designer Svend Onø medstiftere af foreningen.

 

Foreningens etablering, samt etablering af DesignNævnet og Responsumudvalget er støttet af Dreyers Fond og UBVA. Derudover har de stiftende foreninger bidraget med et indskud hver, hvoraf foreningerne Danske Kunsthåndværkere og Designeres og Design Denmark’s bidrag er gjort mulige ved hjælp af en bevilling fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design.