Nyhed

Gurli Elbækgaard er Årets Kunstner

Keramiker Gurli Elbækgaard er netop blevet hædret som Årets Kunstner af Københavns Kommunes Kunstforening. Med udnævnelsen følger 100.000 kr.

Gurli Elbækgaards unikafad. Fotograf Birgitte Røddik.

Gurli Elbækgaard er uddannet på Designskolen Kolding og Kunsthåndværkerskolen i Bergen og har siden 2000 haft sit virke på Islands Brygge i København, hvor hun er en del af butiksværkstedet Formverk. Gurli Elbækgaard er en ‘klassisk trænet’ keramiker, der mestrer sit håndværk ved drejeskiven, men som stadig fortsætter med at skubbe grænserne for, hvad man kan med leret og glasuren. At teste, lege og eksperimentere med farver, form og sanseligheder er centralt for hendes arbejde både med unikaværker, men også i hendes brugsting. Gurli Elbækgaard udstiller i ind- og udland, og har de senere år samarbejdet med gourmetrestauranter og specialdesignet keramisk service, hvor der ofte kan trækkes tråde til hendes unikaværker. 

Københavns Kommunes Kunstforening har eksisteret siden 1977, og det er bestyrelsen, der udvælger Årets Kunstner og forestår indkøb af malerier, grafik, skulpturer samt kunsthåndværk og kunsthåndbøger. Formand Karen Egdal fortæller, at foreningen gennem årene har haft en god fornemmelse for arbejder af høj kvalitet og stor diversitet, hvilket har vakt begejstring blandt medlemmerne. I år er valget altså faldet på Gurli Elbækgaards sanselige og unikke formsprog, der fint lægger sig i rækken af prominente kunstnere, som bla. omfatter Maria Rubinke, Michael Kvium og Katrine Ærtebjerg. 

Med udnævnelsen Årets kunstner følger 100.000 kr. til Gurli Elbækgaard, som samtidig har skabt Årets Værk, der tildeles foreningens medlemmer. Årets værk er et unikafad specielt udviklet til Københavns Kommunes Kunstforening, og fadet, med sine skulpturelle form, placerer sig, som så meget af Gurli Elbækgaards formgivning, i feltet mellem unika og brugsting. 

 

Se også Gurli Elbækgaards medlemsprofil

 

Kilde: pressemeddelelse