Nyhed

Her er modtagerne af Keramikprisen 2020

Keramiker Marianne Nielsen modtog lørdag landets største pris målrettet keramikere. Prisen er på 100.000 kr. og uddeles af Annie og Otto Johs. Detlefs Fonde OJD hvert år i januar ved en prisfest på CLAY Keramikmuseum. Ud over prisen til Marianne Nielsen var der også hæder til keramiker Søren Thygesen, der modtog keramiklegatet på 50.000 kr.

De glade prismodtagere. Foto credit: CLAY

For mange keramikere er det selve lerets formbarhed eller glasurernes mangfoldige mulighederne, der er drivkraften i deres arbejde. Sådan er det ikke for Marianne Nielsen. Hun dykker ned i et emne, og for hende er keramik et sprog, som hun benytter sig af, når hun oversætter naturens strukturer og former til en kulturgenstand. Hun har de senere år arbejdet meget med blomster eller grøntsager som motiver, men der er mere på spil hos hende end bare at lave en smuk imitation af naturen – selv om hendes værker er udpræget smukke. Fascinationen ligger i den kontrast mellem natur og kultur, der kommer frem i oversættelsen til det keramiske sprog.

Søren Thygesen er lige som Marianne Nielsen uddannet fra Designskolen i Kolding. Hans arbejde har altid været præget af stor nysgerrighed blandet med en næsten nøgtern afsøgning af lerets muligheder. I løbet af sin karriere har han været omkring både design af brugskeramik som ansat på Kähler og været engageret i udførelsen af egne og andre keramiske skulpturer og installationer i meget store formater, som han har skabt som en del af teamet omkring Tommerup Keramiske Værksted.

I de senere år er det bl.a. arbejdet med 3D teknikker til udførelse af murstensskulpturer, der har optaget ham. Og det er netop for sit eksperimenterende arbejde i grænsefeltet mellem moderne teknologi og et ældgammelt håndværk, han nu får legatet.

Begge keramikere deltog i udstillingen Store formater – kloge hænder på CLAY i 2017, hvor man kunne opleve Søren Thygesens murstenskuppel, og se Marianne Nielsens folde sit karakteristiske blomstermotiv ud i meget stor skala.

 

Læs også 

Se Marianne Nielsens medlemsprofil

Søren Thygesen modtager Biennaleprisen i 2015

 

Kilde: pressemeddelelse fra CLAY