Priser / Portræt

2016 Bedste Nye Produkt

Fotograf: Christoffer Askman

Markedsprisen Håndfuglen i kategorien Bedste Nye Produkt gik til keramiker Sarah Oakman for porcelænslysestagerne FOAM.

Med sin sanselige overflade og luftige struktur er FOAM lysestagen i lige så høj grad et lille art piece, som den er en funktionel genstand.
Inspireret af havskum, skyer og klippeformationer, udgør FOAM en utradtionel og skulpturel udgave af en lysestage.
Materialet er indfarvet porcelæn og den produceres i fem forskellige farvenuancer. Produktionsmetoden, der i formgivningsprocessen gør brug af rester fra produktion af CO2-neutralt skumgummi, medfører at alle lysestager er unikke og formmæssigt forskellige.

Juryen udtaler

Leret er sidste stop i alt materiales nedbrydning. I faget keramik er leret omvendt første skridt i formgivningen af produkter. På den måde er det er et af keramikkens grundstoffer.
Hvad sker der så, når det konventionelle håndværk skiftes ud med et restprodukt fra den industrielle produktion af skumgummi?
I dette tilfælde flytter det fokus på virket med hænderne, til et fokus på øjet, der ser muligheden i det tilfældige og kedelige, i affaldet, og skaber ud af dette, et produkt i ler og gør det til kunsthåndværk – der ikke dyrker de traditionelle kriterier for æstetik.

Juryen for Håndfuglen 2016: keramiker Anne Tophøj, designdirektør og professor Stig Andersson samt skribent og redaktør Charlotte Jul.