Viden

Borddækning på Den Danske Ambassade i Washington

Butik for Borddækning har stået for kurateringen af Washington Stellet til "Art in Embassy". Et pilotprojekt skabt af Statens Kunstfond i samarbejde med Den Danske Ambassade i Washington. 17 forskellige danske kunsthåndværkere og designere har bidraget.
Kuratorerne fortæller her om tankerne bag projektet og udvælgelsen.

Washington Stellet. Butik for Borddækning

I forbindelse med udvælgelsen har vi haft mange tanker og ideer, som har samlet sig til en spraglet men helstøbt sammenstilling af produkter fra 17 forskellige kunsthåndværkere og designere.

Overordnet har det været vores intention at vælge de til opgaven bedst egnede produkter som viser forskellige retninger og materialer inden for det danske kunsthåndværk og design. Vi har forsøgt at kuratere, så hver af de 17 kunsthåndværkere og designere er repræsenteret med deres produkt på en tydelig og klar måde. Således har vi valgt, at hver kunsthåndværker/ designers produkter dækker en hel kategori som f.eks. alle forretstallerkener, alle hovedret-tallerkener mm. For at bryde reglen et enkelt sted, får gæsterne serveret suppe i to typer suppeskåle i fire farver fra to forskellige kunsthåndværkere.

Vores ønske er, at serveringerne med de mange forskellige produkter både giver gæsterne en oplevelse af såvel helhed som variation. Hvert design og hver servering har sin historie.

Detaljefoto. Washington Stellet. Butik for Borddækning
Washington Stellet. Butik for Borddækning

Opgaven har været at løse opdækninger til 3 størrelser selskaber: Et opdækket bord op til 12 kuverter, en opdækning op til 20 kuverter og en opdækning op til 30 kuverter.

Når der dækkes op til 12 kuverter vil hver gæst have en dækkeserviet. Bordet op til 20 kuverter vil, ud over en dækkeserviet, have en gennemgående bordløber/festremse. Bordet op til 30 kuverter vil være dækket op med en dug.

Når gæsterne entrerer vil bordet være dækket med basis tallerkenen med mellemlægsserviet som vist på tegning. Mellemlægsservietten består af to servietter som lægges sammen og derved, med sin tykkelse, har en lyddæmpende effekt når de forskellige serveringer placeres på basistallerkenen. På bordet vil der desuden stå et vandglas, et glas til hvidvin og et glas til rødvin, en kuvertsmør, en smørkniv, en brødtallerken og en serviet, samt tilhørende bestik.

Ifølge kokken på ambassaden vil forret, hovedret og dessert ofte blive kuvertanrettet og serveret fra køkkenet. Derfor har vi valgt en basistallerken hvorpå personalet ved serveringen kan placere suppeskål, forretstallerken, hovedretstallerken og desserttallerken. Basistallerkenen kan desuden bruges til ost, hvis der sluttes af med det.

På bordet vil der stå vandkarafler, vinkarafler med små underlagsbrikker, salt og peber.

Serveringsdelene består af serveringsfade og skåle samt brødbakker. Der findes tagtøj til serveringsdelene.

Kaffe og te bliver serveret på træbakker. Der er kaffe-/tekopper med tilhørende fløde- /mælkekande, sukkerskål og sukkerske. Kaffe og te serveres i termokander.

Bordet vil være dekoreret med lysestager og vaser i forskellige størrelser, der fuldender bordet.

Kuratorgruppen består af keramiker Pia Baastrup, keramisk formgiver Kirstine Kejser Jenbo, stoftrykker Anne Fabricius Møller og glas designer Tora Urup.

Læs mere om projektet

Washington Stellet. Butik for Borddækning

De bidragende formgivere er:

Torill Ruud Galsøe, væver
dækkeservietter og underlag til vinkaraffel, papirgarn

Gurli Elbækgaard, keramiker
dækketallerken, stentøj

Anne Fabricius Møller, stoftrykker
mellemlægservietter, middagsservietter og bordløber, hør

Tora Urup, glasdesigner
vand og vinglas samt karafler, mundblæst glas

Katrine Kjeldsen Hansen, keramisk formgiver
kuvert-smør + suppeskåle, porcelæn

Louise Campbell, produktdesigner
bestik, rustfrit stål

Pia Baastrup, keramiker
kuvertbrødstallerkner + desserttallerkner, porcelæn

Kirstine Kejser Jenbo, keramisk formgiver
salt og peber + suppeskål + forretstallerkner, porcelæn

Ane-Katrine von Bülow, keramisk formgiver
vaser, porcelæn + lysestager, beton

Anne Tophøj, keramisk formgiver
middagstallerkner, porcelæn

Wednesday Architecture
v/ Lise Bjerre Schmidt og Sofie Trier Mørk, produkt designere
brødkurve og serveringsbakker, træ

Mette Marie Ørsted, keramisk formgiver
kartoffelskåle og fade, lertøj

Metha Stuart Wallace, formgiver
kaffe- og tekopper, stentøj + mælke og flødekande samt sukkerskål, højbrændt lertøj

Holmbäck/Nordentoft for Stelton, produktdesignere
te- og kaffekander, stål

Bitten Hegelund, stoftrykker
dug, bomuld.