Nyhed

Velkommen til Kulturministeren

Danske Kunsthåndværkere & Designere (DKoD) byder Ane Halsboe-Jørgensen velkommen som ny Kulturminister, og ser frem til et samarbejde, hvor fagligheden på ny prioriteres.

Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2021 kan ses på Koldinghus frem til den 24. oktober. Fotograf Maria Tuxen

DKoD er en organisation med 540 medlemmer og lige så mange forskellige tilgange til fagets æstetik og udførelse. Kunsthåndværk og design taler ind i vores allesammens hverdag, hvor det er nærværende i alt fra arkitektoniske udsmykninger til dagligdags objekter. Fra håndvævede installationer til mundblæst glas, serieproducerede kaffekopper og historiefortællende smykker. Samtidens kunsthåndværk og design er dygtigt udført, eksperimenterende i sit udtryk, et opgør med kassetænkning, nytænkning af formater og inddragelse af alle former for medier, teknikker og materialer.

Vi er begejstrede for, at Kulturministeren anerkender kulturen som ”en af de allervigtigste grundpiller for vores demokrati og en helt unik samlende kraft for vores fællesskab”.

Vi sætter pris på, at Kulturministeren ”brænder for at skabe større lighed i samfundet”.

Men vi er også urolige for fagligheden, den kunstneriske frihed og retten til nørderi.

Fælles for vores medlemmers alsidighed er en enestående fordybelse og nørderi i materialer, teknikker, fortællinger og udtryk. Sammen repræsenterer de en enorm viden, der ikke kun begrænser sig til håndværksfaglige teknikker, men også inddrager studier i geologi, historie, æstetik, kunsthistorie, religion, naturvidenskab osv.

Det er netop gennem fordybelsen, fagligheden og fagnørderiet, at udviklingen sker. Gennem eksperimenterne og det til tider uforståelige projekt, kommer der noget på spil. Noget vedkommende, der berører, flytter og provokerer os.

Så kære Ane Halsboe-Jørgensen, pas godt på fagnørderne. De danner grundlaget for populærkulturen – og den næste Guldalder…

Venlig hilsen

Hanne Brøbech Sønnichsen, forperson og tekstilformgiver

Danske Kunsthåndværkere & Designere