Viden

Stærkt felt af mode- og tekstildesignere belønnes med arbejdslegater

199 lovende kunsthåndværkere og designere modtager arbejdslegater fra Statens Kunstfond, heriblandt får 45 nyuddannede legater fra en særlig talentpulje.

Feltet af ansøgere til både til arbejdslegater og til den nye talentpulje har været stærkt i år, ikke mindst inden for mode og tekstil. Det kan ses på uddelingerne, som netop er offentliggjort.

Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design Bente Skjøttgaard siger:
”Blandt de mange kvalificerede ansøgninger ser vi i disse år særligt et stærkt felt af unge mode og beklædningsdesignere, der træder nye veje. De eksperimenterer med snit og materialer og arbejder med bæredygtige løsninger – både i produktionsleddet, men også tænkt ind i hver beklædningsdel. Blandt de unge nyuddannede i talentpuljen imponerer blandt andet Camilla Damkjaer, Shila Louise Gaonkar, Niels Gundtoft Hansen og Simone Schmidt Adrian med eksperimenterende snit og materialer.”

Morgendagens stjerner
Statens Kunstfond giver et ekstra skub til nyuddannede gennem den nyoprettede pulje ”Nye talenter 2018 – Kunsthåndværk og Design”. Det kan betyde meget at få både anerkendelse og en økonomisk håndsrækning i starten af en lovende karriere.

På baggrund af den store interesse og den store talentmasse blandt nyuddannede vender talentpuljen tilbage næste år.

3-årige arbejdslegater til to ekstraordinære udøvere
To ansøgninger om arbejdslegater skilte sig ud. Modedesigner Freya Daljsø og tekstilkunstner Isabel Berglund får hver 855.000 kr. fordelt over 3 år.

Freya Dalsjø:
Freya Dalsjø (født 1989) er modedesigner og har siden 2012 arbejdet med tøjmærke i eget navn. Freya Dalsjø udfordrer skønheden, genfortolker klassiske elementer på en moderne måde og har en overbevisende evne til at overraske og udvikle nyskabende håndværk.

Hun er ikke bange for at sparke til konventionerne og minder os om, hvad beklædningsdesign også kan – altid med det sublime håndværk intakt. Freya Dalsjøs design vil os noget, bevæger os og afspejler samfundet.

Læs hele begrundelsen

Isabel Berglund:
Isabel Berglund (født 1971) er tekstilkunstner og arbejder med håndstrik i et stringent og særpræget formsprog. I både ind- og udland er Isabel Berglund kendt for sine tredimensionelle strikværker i stor – til tider gigantisk – skala, der blandt andet skabes igennem workshops, hvor frivillige er med til at strikke værket. Resultatet er spektakulære kunstværker, hvor kunstnerens personlige æstetik og karakteristiske farvevalg, kombineres med deltagernes håndværksmæssige bidrag.

Isabel Berglund arbejder således både med interaktionskunsten, antropologien og sociologien som medspillere i sine projekter og bruger sin praksis til også at formidle sociale møder. Vores sanser påvirkes fysisk i mødet med Isabels værker. De er voluminøse, bevægende, sanselige og kropslige, de besidder en raffineret æstetik og stoflighed – og så er de ofte humoristiske.

Læs hele begrundelsen

Fakta om uddelingerne
I alt er der indsendt 539 ansøgninger, herunder 446 ansøgninger til arbejdslegater og 93 ansøgninger til talentpuljen. 154 ansøgere under arbejdslegater og 45 ansøgere under talentpuljen har modtaget midler fra Statens Kunstfond.

Se alle tildelingerne

Om Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design
Legaterne uddeles af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design. Udvalget består i perioden 2016 til 2019 af Bente Skjøttgaard (formand, keramiker), Iben Høj (tekstildesigner) og Simon Skafdrup (industriel designer).

Kilde: pressemeddelelse fra Statens Kunstfond