Nyhed

European Glass Context 2021

Glasbiennalen European Glass Context åbner den 11. september på Bornholm.

Ripples of Time 2 - Artist: Yorgos Papadopoulos Photo credit: Elena Alonefti Fitikidou

Kunsthåndværkets politiske værdi

Den danske og europæiske glasscene har gennemgået en markant forandring i de seneste år. Det industrielle brugsglas blev tidligere produceret af store nationale brands med egne fabrikker og var en stolt skandinavisk tradition. Nu har de måttet vige pladsen for individuelle kunsthåndværkere og mindre, omstillingsparate designfirmaer, der oplever øget interesse for håndværket og det personlige aftryk. Kunsthåndværk er blevet en politisk mærkesag, og man er begyndt at anerkende den kulturelle kapital, der ligger i faget, og hvordan den kan skabe vækst og værdi. Kunsthåndværket har en særlig evne til at skabe sammenhæng i menneskets liv; ikke kun i hjemmet gennem indretning og tilberedelse og nydelse af mad, men også i sammenhæng med den betydning, som kunst- og brugsgenstande har for vores personlige historie og lokale tilhørsforhold

Where is my paradise Rainbow - Artist: Shige Fujishiro Photo credit: Edin Bajric

Kunsthåndværkere og kokke i sublime samarbejder

Bornholm har altid været kendt for sin keramik- og glasindustri, men de senere år er særligt glasset blevet genbesøgt. Stor efterspørgsel efter unikke og håndlavede stel til eksklusive restauranter er et eksempel. Stjernekokke og restauranter har set fordelen ved at samarbejde med kunsthåndværkere, der får det bedste frem i maden og den æstetiske iscenesættelse omkring måltidet, som kan opleves på mange high-end restauranter som bl.a. Alkymisten i København og Kadeau på Bornholm. Maj-Britt Zelmer Olsen fra det nyåbnede Matter – House of Craft på havnen i Nexø, producerer eksklusive serier af vinglas, tallerkner, serveringsfade og skåle til landets high-end restauranter. Her kan individuelle kunsthåndværkere udkonkurrere industriens masseproduktion ved at være fleksible og produktudvikle i nært samarbejde med klienten, så de kan møde restaurantens præcise behov, og bibeholde kunsthåndværkets udtryk uden at gå på kompromis med deres eget. Og det er som om, at kunsthåndværket og det nordiske madeventyr har fundet hinanden i et lykkeligt match. Måske fordi de interesserer sig for det samme, bare i forskellige materialer: Kvalitetsråvarer, der udfordres til det yderste og bliver til appellerende og æstetiske værker, der forenes i en overflod af indbydende indtryk på bordet. Som kok og kunsthåndværker taler man igennem sit materialer og har sanseligheden og intimiteten til materialerne til fælles. Måden man arbejder med sit materiale på, hvad enten det er friske madvarer, vådt ler eller flydende glas. Materialerne udfordres for at få stofligheden og historierne frem, så de pirrer de fleste sanser – visuelt, smags- eller følelsesmæssigt.

Hieron - Artist: Martin Hlubuček Photo credit: Jaroslav Kvíz

62 europæiske glaskunstnere på Bornholm

Til september er der rig mulighed for at opleve det bedste af europæisk og bornholmsk glas, når den 8. glas- og keramikbiennale på Bornholm, European Glass Context 2021, viser eksperimenterende og nytænkende glaskunst fra 31 europæiske lande. 62 europæiske glaskunstnere præsenterer værker på Glasbiennalens to hovedudstillinger, der er båret af håndværksmæssig tyngde og politisk vægt. Kurateringen korresponderer med fire underliggende temaer, der bl.a. tager udgangspunkt i ”Craft” – og det faglige fokus på kunsthåndværket, hvor materiale, teknik, form og idé i kategorien ’mesterværker’ viser nye veje for fortolkningen og opfattelsen af glaskunst. Andre tematikker sætter relevante og aktuelle dagsordener i spil som politisk aktivisme, bæredygtighed, FN’s Verdensmål, samt stedsspecifikke metoder og værker. De fire tematiske spor krydser hinanden i de to hovedudstillinger, der fordeler sig på Bornholms Kunstmuseum i Rø og Grønbechs Gård i Hasle igennem to måneder i efteråret.

 

Læs mere om European Glass Context 2021

 

Kilde: European Glass Context