Nyhed / corona-tema

Er der huller i hjælpepakken?

Tilgodeser den nye hjælpepakke for små virksomheder kunsthåndværkernes og designernes patchwork-økonomi? DKoD opfordrer til, at den konkrete udformning af hjælpepakkerne og ansøgningsprocedurerne tager hensyn til de mange kunsthåndværkere og designere, der arbejder med en bredere vifte af indtægter.

Dorte Østergaard Jakobsen er blandt de mange kunsthåndværkere og designere, der har fået aflyst udstillinger, workshops, events og undervisningsforløb. Billedet er fra den nu lukkede udstilling på Gammelgaard: Under Over Fladen. Fotograf Dorte Krogh.

I dag har regeringen præsenteret en ny hjælpepakke til små selvstændige og iværksættere. DKoD er glade for, at regeringen nu tager hånd om den massive udfordring mange kunsthåndværkere og designere står midt i med manglende kunder i butikkerne, masseaflysninger af udstillinger og arrangementer.

Staten vil dække op til 75% af omsætningstabet hos små virksomheder, som står til at miste mindst 30% af deres omsætning. Der er indtil videre afsat 40 milliarder til danske virksomheder, der bløder under corona-krisen.

DKoD ser positivt på initiativet. Men en række bekymringer melder sig.

En stor del af vores medlemmer baserer deres indtægter på en blanding af selvstændig virksomhed og lønindkomst i en patchwork-økonomi, der både inkluderer salg, undervisning, udstillingsaktivitet. Her efterlyser vi nogle helt konkrete anvisninger til, hvordan de bliver tilgodeset og skal navigere i hjælpepakkerne. Kulturministeren har efterlyst viden fra organisationerne om lønforhold og indtægtskilder – ministeriet vil dog ikke støtte organisationerne i at indhente denne viden – det bliver en kæmpe udfordring for os alle, at tilvejebringe denne nødvendige information, som skal danne grundlag for udbetaling af økonomisk støtte.”

– fortæller DKoDs bestyrelsesformand, Hans Christian Asmussen.

Bekymringen viser sig også hos medlemmer, der organiserer sig i butiksfællesskaber, der er registreret som foreninger. Her kan det være den samlede omsætning, der falder med mere end 30 % og ikke hos den enkelte.

 

DKoD opfordrer til, at den konkrete udformning af hjælpepakkerne og ansøgningsprocedurerne tager hensyn til de mange kunsthåndværkere og designere, der arbejder med en bredere vifte af indtægter og med en indkomst, der kan variere meget fra måned til måned, sæson til sæson.

 

Se også 

Vejledning til kunsthåndværkere og designere i corona-krisen

Kunsthåndværkere & Designere i corona-krise

 

Om DKoD
Danske Kunsthåndværkere & Designere (DKoD) er en landsdækkende interesseorganisation for de professionelle udøvere med godt 530 medlemmer. Foreningen arbejder blandt andet for at styrke, udvikle og synliggøre dansk kunsthåndværk og design. DKoD er medlem af Dansk Kunstnerråd.

Læs mere om DKoD