25 års kærlighed til keramik

CLAY Keramikmuseum Danmark markerer, at det nu er 25 år siden, en flok dynamiske keramikere fik gjort drømmen til virkelighed med etableringen af keramikmuseet.

Foto credit: CLAY

De fem keramikere var Peter Tybjerg, Betty Engholm, Birgit Krogh, Niels Huang og Nina Hole. Sammen havde de etableret gruppen Clay Today, oprindeligt for at planlægge og arrangere et internationalt symposium på Tommerup Teglværk i sommeren 1990. Her begyndte idéen om at skabe et museum dedikeret til keramik for alvor at rumstere.

Idéen blev taget vel imod af Middelfart Kommune, og den 21. oktober 1994 kunne museets slå dørene op for offentligheden. Grimmerhus skullefremover være stedet, hvor Clay Today ville udleve visionerne om en platform forudveksling af keramisk forskning og formidling.

Grimmerhus 1994. Initiativtagerne til keramikmuseet. Fra venstre Peter Tybjerg, Nina Hole, Birgit Krogh, Betty Engholm og Niels Huang.

Det viste sig imidlertid, at mens det gik fint med udstillings- og museumsaktiviteterne, så var der større udfordringer når det kom til at indrette de ønskede værkstedsfaciliteter. Det kunne man i stedet på Guldagergård ved Skælskør. I 1996 lykkedes Clay Today med Nina Hole som drivkraft, at etablere et internationalt center for keramisk produktion, forskning og formidling.

Museet havde fra starten ikke en samling, men det blev der rettet op på hen ad vejen, skriver museet. Særligt med donationer fra private samlere, heriblandt Erik Veistrup, der har bidraget med over 1000 værker til museets samling. I 2010 modtog museet samlingen fra Royal Copenhagen – en samling med 55.000 keramiske genstande. Den store donation var betinget af at museet kune rejse penge til en udvidelse. Det lykkedes med støtte fra Annie & Otto Johs. Detleffs Fonde, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, OAK Foundation og Det Obelske Familiefond. Den 19. maj 2015 genåbndede museet med nye store udstillingsrum og samtidig skiftede museet navn til CLAY Keramikmuseum Danmark.

I 2019 markeres museets jubilæum med både en offentlig reception tirsdag den 22. oktober kl. 14-16 og med åbningen af udstillingen Clay Today den 16. november. Her vises værker af gruppens nulevende keramikere: Peter Tybjerg, Betty Engholm, Birgit Krogh og Niels Huang samt Nina Hole, der døde i 2016.

Blandt talerne ved åbningen kan man opleve den anerkendte amerikanske keramiker Frank Bolden, der har været med til at inspirere Clay Today-gruppen tila udleve deres museumsvision. Et bæredygtigt initiativ, der nu kan fejre sit 25 års jubilæum under navnet CLAY Keramikmuseum Danmark.

 

Kilde: CLAY Keramikmuseum Danmark