Nyhed / corona-tema

Løsning for kunstnere og projekter støttet gennem Statens Kunstfond

Nedlukning som følge af COVID-19-krisen skaber store udfordringer for Kulturlivet. Regeringen er derfor gået sammen med Folketingets partier om en løsning for tilskudsbetalingen fra Statens Kunstfond, når deres projekter ikke kan gennemføres.

Kulturminister Joy Mogensen siger:
Jeg er sammen med folketingets partier enige om en god løsning, som kan hjælpe de kunstnere og projekter, der har modtaget støtte fra Statens Kunstfond. De beholder deres tilskud, selvom deres projekter ikke kan føres ud i livet.

Jeg er glad for, at der er opbakning på tværs af de politiske parter til disse tiltag. Jeg håber, at vi i fællesskab kan forhandle flere løsninger på plads snart.”

Britt Bager, Venstre 
”Vi har fundet en nem og bureaukratisk løsning for kunstnerne, der får midler fra statens kunstfond, det er der akut brug for. For Venstre er det vigtigt, at der også er et levedygtigt kulturliv på den anden side af krisen, det er den her aftale med til at sikre.”

Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti: 
“Dansk folkeparti er glade for den udstrakte hånd. Det har dog været vigtigt for DF at vi har styr på at ansøgere også er berettigede og derfor er det godt, at der stilles krav om regnskabskyndig påtegning ved beløb på over 100.000kr.”

Zenia Stampe, Radikale Venstre 
”Vi er meget glade for, at der er fundet en nem og bureaukratisk model for at, at kunsterne kan beholde de penge, de har fået bevilget af Kunstfonden, selvom projekterne ikke kan gennemføres. Det er en akut håndsrækning til vores kunstnere, som ellers står helt uden indtægter. Og det er en investering i, at vi stadig har et aktivt kulturliv på den anden side af krisen”

Anna Brændemose, Socialistisk Folkeparti:
” I den særlige situation vi er i, er vi i SF glade for, at der er enighed om, at de kunstnere der har fået støtte fra Statens Kunstfond kan få den, selvom de bliver forhindret i ar udføre deres projekter. Det skaber en vigtig sikkerhed for modtagerne.”

Mai Villadsen, Enhedslisten
“Kunstnerne og deres muligheder for at udføre deres virke er i disse dage pressede. Derfor er det rigtig godt, at vi nu sikrer, at tilskuddet kan udbetales trods kunstnernes udfordringer.”

Birgitte Bergman, Konservativt Folkeparti:
”Det er en fornuftigt, at fremrykke udbetaling af Statens Kunstfond til de mange kunstnere. Det er penge som er tildelt og derfor vil give kunstnere likviditet nu. Det bakker jeg op om. Men vi er generelt på kulturområdet ikke i mål endnu.”

Uffe Elbæk, Uden for folketingsgrupperne:
“Positivt at Kunstfonden nu får mulighed for at agere langt mere fleksibelt i forhold til de støttebevilliger der allerede er givet til kunstprojekter som nu desværre ikke kan gennemføres som planlagt på grund af Corona-krisen. Godt for kunstnerne. Godt for kunsten.”

Baggrund om tilskud fra Statens Kunstfond 
COVID-19 har resulteret i en række aflysninger af projekter, som har modtaget tilskud fra Statens Kunstfond. For at holde hånden under kunstnerne i denne ekstraordinære situation, lempes på tilskudsreglerne i forhold til projekter og de kunstnere, der som følge af COVID-19 ikke får mulighed for i perioden 9. marts til og med 8. juni 2020 at gennemføre deres projekter.

Ordningen medfører, at tilskud ikke kræves tilbagebetalt, uanset om aktiviteten er påbegyndt eller skulle være påbegyndt i perioden 9. marts til og med 8. juni 2020.

 

Kilde: pressemeddelelse fra Kulturministeriet

 

Læs også vejledning for kunsthåndværkere og designere

Læs også DKoDs anbefalinger til regeringen