Udstilling / Officinet / Nyhed

Closer to Nature – Amanda Betz

Naturen vokser ud af papiret
Med udgangspunkt i danske marker som et meditativt rum har Amanda Betz skabt en serie af papirværker, hvor hun har søgt at genskabe den ro, man får ved at se en mark i fuldt flor, et landskabs rytme og en horisont.

Bygmark

Kornets Anatomi

Ved at studere markens og kornets anatomi har Betz formet sit eget sprog. Med papir har hun arbejdet sig ind i horisonten, akset og markerne. Værkerne benytter sig af rytme, lys, skygge, mønstre og papirets opbyggende evner. Værkerne er skabt i en kombination af maskinens og håndens kraft. Som mejetærskeren skærer skæreplotteren rytmisk gennem papirarket, og med hånden samles afgrøderne, som komponeres, oplimes og udstrækkes hen over lærredet. På samme måde frembringes 3-dimensionelle subtile poetiske konstruktioner, når Betz udfordrer maskinen og papirets potentiale til det ypperste

Spirit Path

”Den Japanske Have er en stor inspiration for mig, da haven har en historie, der ligger til grund for udformningen. I Japan er naturen over mennesket, og haven er en ”spirit path”, der kan give plads til tankerne og lede til zen”.

Den japanske have som abstraktion over et landskabstema har været indgangsvinklen til at se på de danske marker. I den japanske have kan en sandflade fremkalde erindringen om havet, en gruppe dramatiske klipper antyde et vandfald. Ligeledes kan papiret i sin materialitet antyde naturen, og skæringen i arket kan fremkalde erindringen om høsten.

I mønstrene tillader Betz at lade øjet vandre i linjer, for at drage os ind i værkerne og lade os glemme tid og sted. I en åben dialog imellem ord og papir har Amanda Betz og forfatteren Peder Frederik Jensen skabt en digtsamling, der ligeledes griber ind i markens og kornets historier og forener naturen og papiret.

Om Amanda Betz

Amanda Bets (1978) Uddannet Arkitekt MAA 2005, vandt VOLA-pris for sit afgangsprojekt. Arbejder i spændingsfeltet mellem kunst, design og arkitektur, altid med papiret som foretrukne medie. Den foldede lampe Cassiopeia designet for Le Klint, Lampen Shayk for Artecnica og ´Folded Vase´ for MENU er eksempler på design, som er startet med papir. Betz er gennem tiden blevet tildelt flere legater fra Statens Kunstfond og blev i 2015 kurateret til ‘Danish Crafts Collection CC19’.

Papiret er gennem tiden blevet Betz´ kunsthåndværk og hun vandt Danish Design Awards som ’Årets kunsthåndværker 2019’ ved Bobedre, Costume Living, Boligmagasinet og Nordic Living. Senest har hun udstillet på Bakkehus Museet med udstillingen ’Gaver til Kamma’, Kunstsalonen og Format Artspace.

Fernisering: 9. juli kl. 16.00

Udstillingsperiode: 10. juli – 14. august 2021

 

Finissage 16. august kl 17-20
Musik: Mikkel Nordsø
Digtoplæsning: AKS, Peder Frederik Jensen

 

Åbningstider: Tirsdag – Fredag kl. 12-16

 

Støttet af:

Statenskunstfond Projektstøtte udvalg
Grosserer L.F. Foghts Fond
Louis Hansen Fonden
Nationalbankens Jubilæumsfond

Udstillingen Closer to Nature er en genopsætning fra Museet for Papirkunst.