Viden / Nyhed

Dansk kunsthåndværk skydes ud til de amerikanske seere

Fire danske kunsthåndværkere har skabt tre store vikingeskibe i glas og træ til det amerikanske VM-studie. Set-designeren bag den store tv-kanal "FOX Sports" kontaktede de to værksteder bag skibene efter at have set dem på Instagram, og nu vil alle amerikanske fodboldfans stifte bekendtskab med Glasskibene fra Hundested.

Udsnit af VM skibet

Når startskuddet går for VM i Moskva, kan alle amerikanske fodboldfans godt indstille sig på at stifte bekendtskab med dansk kunsthåndværk, når det er bedst.
Mens uret har tikket ned for fodboldfans over hele verden, har en mand fra Texas arbejdet hårdt på at få det amerikanske VM-studie klart. Han hedder Jesse Medeiros, og er set designer for Fox Sports, der har enerettigheder på at sende VM-fodbold til de amerikanske fans. Til dekoration af studiet har han bestilt tre
enorme skibe i glas og træ fra to danske værksteder i Hundested.

VM-skibene
Glasskibene er lavet af snedkerværkstedet Egeværk og glaspusteriet Backhaus-Brown, der er naboer på Hundested Havn. Henvendelsen kom i begyndelsen af året, og efter en lang dialog med Jesse om størrelser, farver og udtryk, blev de unikke VM-skibe kreeret i de to værksteder, og afsendt til Texas efter påske.
Herfra hed destinationen Moskva, og Jesse Medeiros melder nu klar fra det tvstudie, der eksklusivt sender VM til de amerikanske fodboldfans: “The pieces are on set and look great”.

Sommerfugle i maven
På havnen i Hundested har de oplevet stor succes med de Glasskibe, som Jesse Medeiros forelskede sig i, de sidste to år. Alligevel er VM-oplevelsen noget særligt, fortæller Mette Bentzen fra Egeværk:


At blive udvalgt til sådan et projekt er altså lidt surrealistisk. Vi er oppe i nogle vilde dimensioner her - Fox Sports og Telemundo har købt TVrettighederne til VM-slutrunderne i år og 2022 for en milliard dollars, og er eneste tilbud til de mange millioner seere, der gerne vil følge med i VM i fodbold. Vores Glasskibe vil være på hver eneste dag som dekoration i studiet, så det er en massiv eksponering for os. Vi er vildt stolte og har store sommerfugle i maven.


Søtogt - Glasskibe skabes i et samarbejde mellem trækunstnerne Mette Bentzen, Lasse Kristensen og glaskunstnerne Andrew Brown og Nanna Backhaus-Brown. Foto Christian Warrer.

Det danske råstof
Kombinationen af dansk kunsthåndværk fra en mindre kystby, en stor amerikansk tv-station og et verdensmesterskab i fodbold er usædvanlig – og sandsynligvis ikke set før, fortæller formand for Danske
Kunsthåndværkere & Designere Hans Christian Asmussen:


Det er en helt usædvanlig historie, men den bekræfter, at hvis man kan tale om et dansk råstof, er det vores dygtige designere og kunsthåndværkere. Det råstof har historisk sat Danmark på verdenskortet, og det potentiale har råstoffet fortsat. En sjov, men vigtig krølle på historien om VM-skibene er, at forespørgslen kom via et socialt medie. Det siger en masse om, at verden både er blevet større og mindre de seneste år, og at kan man noget helt særligt, skal man som iværksætter bare se at få det kommunikeret ud. Jeg håber, denne historie vil inspirere alle vores medlemmer og andre iværksættere."