Viden / Artikel

De store, de små og værdien af et brand

Et antal selvstændige kunsthåndværkere og designere oplever udfordringer med at butikskæder sælger billige kopier af deres produkter og værker. DKoD kigger nærmere på hvad der er på spil, og hvad der kan gøres for at komme udfordringerne i møde.

Foto: Anne Black

Kunsthåndværk, design… formgivning. En verden af stil, form, æstetik og benhårdt arbejde. Feltets udøvere skaber vores nære miljø – kopper, glas, stole, borde – you name it. Alle de genstande som vi bruger til dagligt – og indimellem til fest. Festen – den strækker sig dog sjældent ind i udøvernes hverdag. Og når den en sjælden gang gør netop det – festen – så står en lang række forretningsprofessionelle parat til at tage del i den – ofte til fordel for den udøvende, men indimellem som en ubuden gæst.

Af Hans Christian Asmussen, bestyrelsesformand DKoD

Forretningsetik
Det er ikke nemt at klare sig som en lille kreativ virksomhed – og taler vi om virksomheder med en kunstnerisk tilgang, ja så er det endnu mere svært.

Talrige virksomheder bidrager til dansk design, skaber de klassikere som vi i fremtiden skal være stolte af. Disse virksomheders daglige vilkår er præget af lav indtjening kommerciel kopiering af vellykkede produkter og – ofte – mindre tilfredsstillende levevilkår. Når forbrugeren køber et lille stykke keramik med en lækker glasur i en lavpris butikskæde kan det være et produkt med afsæt i et stort og grundlæggende arbejde fra et af vores mange medlemmer. Detailleddet kan sælge billigt med afsæt i en kunstners eller en designers udviklingsarbejde. Det vil ikke være i orden – og som forholdene ser ud i dag, vil vi intet kunne gøre ved det. Vælger vi ikke at gøre noget ved denne situation, vil der være en fare for, at vi mister de små virksomheder, at de genstande, som vi glædes over i vores hverdag, vil blive udført i stadig ringere kvalitet, at vores kultur for design og kunsthåndværk af tårnhøj kvalitet vil miste sin substans.

Så næste gang du besøger en større kæde eller et supermarked og falder for en designvare – så overvej at undersøge hvorfra den genstand der tiltaler dig kommer. Vi lover dig, at kvaliteten og formgivningen fra originalen vil tiltale dig – og prisen – ja, den er med sikkerhed væsentligt højere – helt på linje med bidraget til det samfund som omgiver dig, miljøhensynet og din personlige sikkerhed ved brug af produktet. Alt dette bidrager du til, sikkerhed, velfærd og fremtid – blot ved at overveje hvor du køber din vare. Og så er prisen jo i realiteten en anden.

De store, de små og værdien af et brand
En lille virksomhed kan være stærk i sit brand men sårbar på sin økonomi. Derfor kan en kopiering af et produkt – generisk eller ej – have fundamental betydning for en lille virksomhed og marginal for en større. Den store virksomhed får ringe fremgang i omsætning gennem et enkelt produkt hvorimod den lille virksomhed kan risikere et procentvis væsentligt større tab. Med andre ord, det koster ikke en stor virksomhed noget at lade sig inspirere af en lille. Med endnu andre ord, det kan betale sig at kopiere originalt arbejde. Risikoen er lille. Den lille virksomhed vil sjældent gå i retten for at kunne forsvare sine rettigheder og pressen interesserer sig sjældent for sager af denne karakter – offentligheden slet ikke.

Hvad skal vi gøre?
Vi skal finde ud af hvilken værdi det lille brand repræsenterer og skabe en række værktøjer, som også helt små virksomheder kan udnytte, til beskyttelse af deres ophavsret. De advokater som lever af at at beskytte IP og brands har også en opgave her, giv os produker som vi — som små virksomheder – kan forholde os til og betale. Priserne er alt for høje for os. Og til os selv, til branchen; vi skal være etiske i vores valg. Inspiration er vigtig, men indimellem vil nogle føle sig gået for tæt; Gå i dialog – ikke i retten!

Designeren Svend Onø (onoe-design.dk), Morten Rosenmeier (UBVA), Forbundet Arkitekter & Designere, Design Denmark og Danske Kunsthåndværkere & Designere er i færd med at lægge grunden et dansk Opinionsnævn for design – de har allerede et i Sverige. Dette nævn vil kunne give en retningsgivende bedømmelse i sager om kopiering af IP og formgivning – inden retten tager over.

Det er en start…

Se også film fra debat om Originale Kopier