Officinet / Udstilling

Marianne Johnstad-Møller

Med udstillingen Becoming inviteres publikum ind i et sanseligt og poetisk univers af strikkede installationer og skulpturelle objekter, der hænger ned fra loftet. Becoming er fysiske udtryk for en indre proces, der handler om at gå ind i sorg og savn og komme frem til sig selv på en ny måde.

Fotograf Kirstine Autzen

Artist talk: savn, huller og tilblivelse:
Professor i socialpsykologi Dorthe Staunæs og professor i filosofi Sverre Raffnsøe går i samtale med kunstneren ved åben artist talk den 30. sept. kl. 15.00. Gratis adgang.              

Delikat, blødt og transparent strik kombineres med tykke, stive og krakkelerede overflader i Marianne Johnstad- Møllers udstilling Becoming. Gennem objekterne får publikum en fornemmelse af noget forladt og dødt, men også af noget nærværende og levende. Af noget der bliver til. Meget af strikken har fejl og huller, og ville i andre sammenhænge blive kasseret, men her får huller, sprækker og løbne masker værdi og betydning.

Fotograf Kirstine Autzen

Marianne Johnstad- Møller omdanner sorgens og savnets indre proces til fysiske og sanselige tekstilobjekter og installationer. Udstillingen sætter fokus på det at gå ind i sorgen og savnet for at forandre dens greb og komme frem til sig selv på en ny måde. At skabe sig selv og blive til med det, der er, og alt det der slår sprækker eller ligefrem mangler. Marianne Johnstad-Møller fortæller:


Becomings objekter genfremstiller huller. Konkrete huller i strikken, men også huller set som det, der er bristet, manglet, savnet. Af alt det der ikke var og ikke blev. Ligesom der er huller, der virker som potente mellemrum. Som rum man kan gemme sig i, og som man kan kravle ind i for at komme frem til sig selv, og blive til noget andet


Procesfoto. Værkerne blev fremstillet på Statens Værksteder for Kunst.

Publikum er velkomne til at sætte sig på de store puder og fordybe sig i udstillingen.

Den 28. sept. vil der være digtoplæsning kl. 19 arrangeret af Akusmatisk Oplæsning. Gratis adgang.              

En stor del af udstillingen er blevet til på Statens værksteder for Kunst. SVK er en institution under Kulturministeriet, som har til opgave at bidrage til udførelsen af særligt krævende projekter inden for billedkunst, design, kunsthåndværk og konservering.

Udstillingen er støttet af:
Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond
Grosserer L. F. Foghts Fond
Beckett-Fonden.

22. september – 7. oktober 2018.

Marianne Johnstad-Møller om tekstilkunst og strikkeprocessen:
Objekterne strikker jeg på en håndført maskine, og garnerne er lidt sarte, hvilket gør, at der nemt kommer fejl og huller i strikken. Jeg bruger garn af forskellige kvaliteter og intensiteter, hvilket er med til at give objekterne deres form og fylde. Et af garnerne er tilmed gennemsigtigt. Til denne udstilling har synlighed og usynlighed betydning. Hullerne, fejlene, manglerne skjules ikke, men indgår på lige fod med det fejlfri og perfekt strikkede.

Først indfarver jeg strikken og derefter går jeg i gang med at formgive og påføre strikken lag af forskellige materialer og farver for at opnå det sanselige udtryk, jeg søger. Det er eksempelvis forskellige grader af gennemsigtighed, tykkelser og overflader.                                                                                                                                          Jeg er optaget af at have en sanselig og undersøgende dialog med materiale, teknik og farve.

Om kunstneren
Marianne Johnstad-Møller er uddannet tekstildesigner med speciale i strik fra Danmarks Designskole og har udstillet på anerkendte udstillingssteder i Danmark. Hun har blandt andet været udtaget til Biennalen for Kunsthåndværk & Design på Koldinghus. I 2017 deltog hun i FOMO med en kæmpe lysgople. Hun har værksted på Østerbro, hvor værker og bestillinger udføres, og hvor hendes unika og små kollektioner skabes og sælges.

Marianne Johnstad er vokset op ved Vesterhavet, og hendes værker tager ofte afsæt i havets liv og dets cykliske bevægelser. I flere år har hun arbejdet med temaerne, lag og transparens. I selve strikken og ud fra en forestilling om, at vores oplevelser og erfaringer kan ses som sammenflettede lag i os, og i mellem os og verden. Med strikken som en erkendelsesrejse stræber hun efter at skabe værker, som giver plads til fordybelse og til at være med det svære og mindre behagelige i livet. Se Marianne Johnstad-Møllers medlemsprofil