Priser / Portræt

Biennaleprisvinder 2017

Biennaleprisen 2017 gik til tekstildesigner Lotte Myrthue for værket Dyneløfterdyner. Værket sammenfletter familiens intime mønstre med sagsbehandlingens regelbårne ord, farver og grafiske strukturer. Brevdynerne fungerer som tekstile billeder på oplevelsen af at få sine nærmeste relationer dissekeret ud i paragraffer.

Foto: Dyneløfterdyner af Lotte Myrthue. Fotograf Dorte Krogh.

Biennalens priskomité ved Christian Holmsted Olesen overrakte prisen i forbindelse med åbningen af Biennalen for Kunsthåndværk & Design og begrundede valget:

Liquid Life – Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2017

Danske Kunsthåndværkere & Designere har med Biennalen 2017 ønsket at betone, at kunsthåndværk og design kan tilvejebringe en bevidst tænkning: en gave, en eftertanke, en sansning. Man har i oplægget til Biennalen taget afsæt i sociologen Zygmunt Baumans humanisme.

Mange af Biennalens begavede værker sætter ved hjælp af materialitet, formgivning og håndværk tanker i gang om den tid vi lever i, og hvordan det er at være menneske i den. Et værk gør det på en særdeles underspillet, men også meget uhyggelig, overraskende og tankevækkende måde, som må berøre alle, der ser det.

Biennaleprisen 2017 går til Lotte Myrthue for værket Dyneløfterdyner.

 

Foto: Prisoverrækkelsen ved Christian Holmsted Olesen. Fotograf: Frederikke Heiberg

Dynen er et af de mest intime objekter, vi har. Med traditionelt broderi, quiltning og husflid bliver den udtryk for det hjemmelige; Hyggen. Den er den tryghed, som vi ifører os, når vi glider ind i vores inderste under søvnen.


Lotte Myrthue har fundet vores sociale systems rationelle skriftlige sagsbehandling af det personlige og intime indre egnet til dekoration af netop den trygge hjemlige dyne.

Der er ikke tvivl om, at intentionen med vores samfund og vores sociale system er at give varme til mennesket på samme måde som kunsthåndværk, husflid eller en dyne, men paragrafferne og det kølige sprogbrug står i skinger kontrast til det, vi forbinder med tryghed.

Myrthues Dyneløfterdyner er chokerende kunsthåndværk, som fortæller os noget vigtigt om vor tid.

Biennalens Priskomité 2017
Christian Holmsted Olesen, udstillings- og samlingschef på Designmuseum Danmark
Banja Rathnov, gallerist og leder af Museumsbygningen
Steen Ipsen, keramiker

Læs beskrivelsen af Lotte Myrthues værk