Nyhed

ARBEJDSLEGATER TIL 214 TALENTFULDE KUNSTHÅNDVÆRKERE OG DESIGNERE

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har læst årets 601 arbejdslegatansøgninger igennem. Udvalget har tildelt legater til udvikling af kunstnerisk arbejde til 214 kunsthåndværkere og designere.

Gitte Jungersen er en af dette års modtagere af arbejdslegat. Fotos: Ole Akhøj og Dorte Krogh

 

Igen i år så udvalget et stort antal meget gennemarbejdede ansøgninger fra både etablerede kunsthåndværkere og designere og unge talenter.

Anne Damgaard, udvalgsleder for Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design, udtaler om tildelingen:

”Vi ser i år et stærk felt af ansøgere hvor en opmærksomhed på ressourcer, materialer og alternative forretningsmodeller vidner om at dette er så integreret i området, at bæredygtighed nu må siges at være mere reglen end undtagelsen. Det er glædeligt! Vi var også glade for at modtage så mange ansøgninger til puljen for nye talenter, hvor især mode og beklædning udmærkede sig stærkt. De mange nye talenter giver håb om en spændende fremtid.

De store legater giver vi til særligt stærke formgivere, der alle arbejder grundigt, med stor kreativitet, godt håndværk og med øje for detaljen.”

Blandt tildelingerne er keramiker Gitte Jungersen, som udvalget giver følgende begrundelse:

”Keramiker Gitte Jungersen er centralt placeret i sit faglige felt og ytrer sig kunstnerisk i et voldsomt og nærværende sprog, der forstår og evigt udfordrer essentielle keramiske kræfter.

Jord, kemi, temperaturer og tyngdekraft i konstellationer, der forårsager vedkommende transformation, nedbrydning, opløsning og helt nye forbindelser. Man føler at man står over for noget eviggyldigt, når man møder Jungersens eksperimenterende kunst. Om man er ude i de fjerne galakser med sorte huller eller i en mudret oversvømmelse af menneskeskabte konstruktioner eller blot stirrer på en boblet stivnet glasuroverflade overvældes man af rå skønhed og insisterende skaberkraft.

Mange års imponerende arbejde med glasurkombinationer og -eksperimenter med efterfølgende forsøg med brændings teknikker, har vist at Gitte Jungersen skaber sine helt egne karakteristiske strukturer, overflader og farver. Gitte Jungersen tildeles et arbejdslegat på kr. 250.000.”

 

Se alle årets modtagere af arbejdslegater fra Legatudvalget for kunsthåndværk og design

 

FAKTA

214 kunsthåndværkere og designere har i alt modtaget arbejdslegater:

494 ansøgte om et arbejdslegat.

107 ansøgte om arbejdslegater til nye talenter.

169 har modtaget arbejdslegater.

45 har modtaget arbejdslegater til nye talenter.

I alt er der uddelt arbejdslegater for 10.945.000 kroner.

Derudover er der uddelt arbejdslegater til nye talenter for i alt 1.120.000 kroner.

 

OM STATENS KUNSTFONDS LEGATUDVALG FOR KUNSTHÅNDVÆRK OG DESIGN

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design består af udvalgsleder Anne Damgaard, Hans Sandgren Jakobsen og Øivind Alexander Slaatto.

Udvalget uddeler arbejdslegater en gang om året, på baggrund af ansøgninger fra kunsthåndværkere og designere.