Debat

DEBATINDLÆG – Danske Kunsthåndværkere & Designere bakker op om statsstøttet designhal

I et åbent brev til kulturminsteren efterlyser en gruppe kunsthåndværkere og designere et udstillingssted for feltet, og Formkraft har fulgt op med en Q&A. Forperson Hanne Brøbech Sønnichsen fra Danske Kunsthåndværkere & Designere kommenterer på forslaget i et debatindlæg.

Planted 2023. Den aktuelle udstilling med tekstildesigner Tanja Kirst i Officinet. Foto Nanna Navntoft

 

Af forperson Hanne Brøbech Sønnichsen

 

Vi stiller os gerne til rådighed og støtter op om forslaget til en kunsthal for aktuelt kunsthåndværk og design i Danmark. I forvejen driver Danske Kunsthåndværkere & Designere Officinet i Bredgade – et af landets få ikke-kommercielle udstillingssteder og projektrum for vores område.

Officinet har netop modtaget et fornemt påskønnelseslegat på 100.000 kr. fra Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond for ´den lange række af kvalitativt stærke udstillinger, der altid har et meget højt kunstnerisk indhold´. Her kan man holde sig ajour og se, hvad der rører sig inden for aktuelt kunsthåndværk og design. Men hvis vi kan være med til at eksponere dansk kunsthåndværk og design endnu mere, er vi klar.

En vigtig pointe er, at de fleste udstillinger generelt er fondsfinansieret og dermed afhængige af velvillige sponsorer. Det skaber et sårbart grundlag for udvikling og produktion af udstillinger. Så vi mangler en decideret statsstøttet udstillingsplatform for kunsthåndværk og design, der har højt til loftet og muskler til at huse de store og mere omfattende projekter som Biennalen for Kunsthåndværk & Design.

Da A. Petersen meldte ud, at Bygning A lukker, blev Biennalen 2023 pludselig husvild. I arbejdet med at finde en ny adresse kontaktede vi mulige udstillingssteder. Men flere gange stødte vi ind i en generel modvilje mod at udstille netop kunsthåndværk frem for billedkunst. Jeg siger ikke, at det gør sig gældende alle vegne, men det er tankevækkende, at kunsthåndværket er trådt i baggrunden på de etablerede udstillingssteder. Så i lyset af at Bygning A med sine flere hundrede kvadratmeter store lokaler snart ikke længere eksisterer, er der endnu mere behov for et større – og denne gang gerne statsstøttet – udstillingssted med fuldt fokus på kunsthåndværk og design.

Påfaldende er det, at Danmark stolt bærer fortællingen frem om en dansk design- og kunsthåndværknation både inden for kultur og erhverv – der er to tydelige indfaldsveje, som bør føre hele feltet mod et fælles mål.

Læs Q&A med initiativtagerne til det åbne brev på Formkraft

 

Se det åbne brev og skriv under her