Udstilling / Officinet

Planted af Tanja Kirst

Kan man omdanne appelsiner, tang og hamp til tekstiler uden at gå på kompromis med æstetikken? Det undersøger tekstildesigner Tanja Kirst i udstillingen "Planted", som åbner det nye år i Officinet. Her er naturens egne plantefibre spundet til garn, indfarvet i biofarver og omdannet til en serie jacquardvævede vægtæpper i laboratoriet hos TextielLab i Holland 2022.

Detalje fra vævning.

 

Udstillingen tager udgangspunkt i det gamle Orangeri, der siden 1500-tallet har fungeret som en prestigefyldt tilbygning i haven, hvor eksotiske planter dyrkes og vises frem. ”Planted” præsenterer et innovativt og moderne Orangeri med nye cirkulære og nedbrydelige plantefibre, udvundet af biprodukter til tekstilanvendelse.

Det anvendte garn til de vævede værker er: citrusgarn, skabt af cellulose fra italienske appelsin og citronskaller. Ananasgarn, der er skabt af fibre fra ananasblade. Tanggarn, udvundet af tangekstrakt samt hampegarn, produceret af fibre fra stænglen på hampeplanten. Alt garn er indfarvet i biofarver og spundet i forskellige kompositioner i TextielLab.
Gennem jacquardvævning er de forskellige garnkvaliteters egenskaber bearbejdet i forhold til struktur, lysreflektion, farvemæthed og intensitet, hvorved de formidler en geometrisk abstraktion af naturlandskaber.

 

Om Tanja Kirst
Tanja Kirst er uddannet kandidat i tekstildesign fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har en Bachelor i Fine Arts – Painting and Printmaking fra Glasgow School of Art i Skotland. Kirsts afgangsprojekt fra Det Kongelige Danske Kunstakademi modtog Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968. Efterfølgende modtog hun prisen ”Årets Talent” ved Design Awards i 2018 og nomineringerne ”Young Talent” ved Danish Design Awards 2019 samt ”Årets Kunsthåndværker” ved Design Awards 2020.
Kirst har studeret og arbejdet med analog og industriel tekstildesign i Japan, Paris, Holland, Skotland og Italien og arbejder til dagligt på Det Kongelige Danske Akademi som videnskabelig assistent. Endvidere har hun eget Design Studio, hvor hun arbejder med tekstildesign og produktudvikling.

Udstillingsperiode: 6. januar 2023 – 29. januar 2023


Åbningstider
Tirsdag – Søndag kl. 12-16
Torsdag kl. 12-17

 

Udstillingen er støttet af
Statens Kunstfond,
Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968,
Tage Vanggaard og Hustrus Fond.

Udstillingsdesign
Schønning Jart