Nyhed

Statens Kunstfond uddeler arbejdslegater til 184 kunsthåndværkere og designere

Statens Kunstfond har netop uddelt dette år arbejdslegater indenfor området kunsthåndværk og design. 184 ansøgere har fået positivt tilsagn, og legatudvalgets leder Anne Damgaard er begejstret.

Encounter #2, broche, 2019. Foto: Malene Kastalje

 

Udvalgsleder for legatudvalget for kunsthåndværk og design Anne Damgaard siger:

”Årets uddeling af arbejdslegater vidner om stor bredde og diversitet i kunsthåndværk- og designområdet.  Der eksperimenteres og udvikles inden for alle områder. Om man graver råstoffer op af jorden og udforsker dem, skaber fiktive digitale universer, eller de mest forfinede keramiske natur- og kulturspejlinger, laver bæredygtige tøjkoncepter eller feministisk aktivistiske møbler, fællesskabsfremmende grafisk design, underskønne fabulerende smykkevækster, poetiske lysværker eller tværmedielle digitale sanseligheder er der mod, livsnerve og kunstnerisk kvalitet over hele linjen.”

I år modtager tre skabende kunstnere og en kunstnerduo store arbejdslegater, herunder smykkekunstner Malene Kastalje.

Malene Kastalje arbejder som en alkymist med silikone og tørpigmenter, der blandes i mange lag. Hun udfordrer skalaer, materialerne og smykket. Hun skaber strukturer og farveeksplosioner, som leder tankerne hen til farverige og skrøbelige koraller, som overraskende kan bæres som smykker. En fin reference til jordens skrøbelighed. Malene Kastalje modtager et stort arbejdslegat på 250.000 kroner.

I alt er der uddelt arbejdslegater for 10.450.000 kroner og 1.000.000 kroner er uddelt arbejdslegater til nye talenter.

 

Legat- og Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design

Udvalget består af udvalgsleder Anne Damgaard, Hans Sandgren Jakobsen og Øivind Alexander Slaatto, der uddeler arbejdslegater på baggrund af ansøgninger fra kunsthåndværkere og designere.

Udvalget støtter videreudvikling af kunstnerisk arbejde og til projektstøtte, hvor der gives midler til: ”produktion, præsentation og alle former for formidling (mundtlig, skriftlig, visuel, digital og trykt) af danske kunsthåndværkeres og designeres arbejde over for et relevant publikum, herunder tilskud til rejse og ophold i forbindelse med konkrete udstillinger og opgaver.”

Udvalget uddeler også på eget initiativ tilskud igennem præmieringer og køb af værker. De indkøbte værker bliver langtidsudlånt til offentlige institutioner i Danmark.

 

Se de øvrige modtagere af arbejdslegater her