Artikel

Q&A: Dansk væver på Sharjah Islamic Arts Festival

Væver Pia Jensen fortæller om sin deltagelse i den 24. Sharjah Islamic Arts Festival. Sammen med den amerikanske kunstner Matt McConnell er hun udvalgt til at deltage. Festivalen bliver afholdt i perioden 15. december 2021 - 23. januar 2022 i Sharjah.

Pia Jensens og Matt McConnells projekt. Foto kredit: Pia Jensen og Steen Balle

Kort om festivalen

Den 24. Sharjah Islamic Arts Festival er en international begivenhed med deltagelse af 63 kunstnere fra 27 lande.Sharjah er staten nord for Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Festivalen bliver afholdt i perioden 15. december 2021 – 23. januar 2022.

Pia Jensen og Matt McConnell udstiller værket ”Crescent” foran ”House of Wisdom”, som er Sharjah’s nye bibliotek og kulturhus – tegnet af Forster & Partners, og indviet i 2021. På Sharjah Art Museum udstiller 30 forskellige kunstnere, i hvert sit rum med individuelle værker. Rundt om i byen er der andre udstillinger, murmalerier og installationer, og i tilknytning til festivalen er også et rigt workshopprogram.

Hvordan er samarbejdet opstået? 

Jeg mødte Matt McConnell på den 20. SIAF i 2017, hvor vi hver især var udvalgt med vores individuelle værker og udstillede sammen på Sharjah Art Museum. Da Statens Kunstfond i 2019 skabte særpuljen ”Dansk Kunsthåndværk og Design til USA”,  spurgte jeg Matt, om vi kunne skabe noget sammen. Svaret var ja, og siden 2019 har vi, med støtte fra flere fonde arbejdet på at udvikle ”moduler til liv, leg og læring”.

Hvordan fik I mulighed for at deltage?

Covid-19 har givet en del benspænd og forsinkelse, men i maj 2021 fik vi mulighed for at gennemføre vores ”workshop 2” på Statens Værksteder for Kunst. De billeder af vores model- og udviklingsarbejde, vi delte derfra, blev set af ”spejdere” fra SIAF-festivalen, og derfor modtog vi i juni 2021 invitation til at indsende forslag til årets festival. Godkendelsen kom sidst i august 2021, og siden da har vi haft løbende dialog omkring værket, der er bygget på stedet af lokale håndværkere.

 

Projektet er bygget på stedet af lokale håndværkere.

Hvad var din oplevelse af festivalen? 

Sharjah Islamic Arts Festival er en varm, inkluderende oplevelse, hvor jeg har mødt kunstnere fra hele kloden, der alle arbejder ud fra en geometrisk og uendelig universel tanke. Vi udtrykker dette vidt forskelligt kunstnerisk, og det er en kæmpe gave i 2 uger at befinde sig i mangfoldigheden og samtalerne. Her er alt fra det allerfineste kunsthåndværk i guld- sølvbelagt fåreskind, der bliver punslet op til store billeder i rige mønstre på 1 x 1 meter til laserstråler i et mørkt rum, cyanotopier, videoinstallationer, stakkevis af tekstiler, kaligrafi, vildt maleri og meget mere…… Og alligevel er der en tydelig sammenhæng, en rød tråd.

 

Åbning af "Cresent" foran House of Wisdom. Foto kredit: Mohamed Mnasria

Hvilken betydning har deltagelsen for dit virke som væver?

At blive så beriget fagligt, at få lov at se mit kunstneriske livs første store udendørs værk, og at høste alle erfaringer er en ubeskrivelig gave, som det tager lang tid at fordøje, og integrere. Samtalerne har åbnet mange døre på klem, og endnu ved jeg ikke hvilke, der vil stå på vid gab.

 

Pia Jensen og Matt McConnell

Hvad er dit næste projekt?

Mit samarbejde med Matt McConnell fortsætter. Vi har nye projekter foran os: vi arbejder videre med visning i USA, vi har en udstilling i Officinet oktober 2022, og modulerne til liv, leg og læring kan så meget mere.

Jeg glæder mig og ved at alt, jeg tager med hjem derfra, vil blive brugt fremover.

Kort om Pia Jensen

Pia Jensen er uddannet væver hos Lotte Dalgaard og Annette Juel. Hun er medlem af DKoD og har udstillet på Øregaard Museum, Charlottenborg Forårsudstilling, Rundetårn, Kunstnernes Efterårsudstilling, Officinet, Kouvola Art Museum, Poikilo i Finland, og flere andre steder.

Hun har modtaget legater fra Statens Kunstfond, Nationalbankens Jubilæumsfond, Beckett Fonden, Grosserer L.F. Foghts Fond med flere.

Se Pia Jensens medlemsprofil

 

Spørgsmål af Helle Dyrlund Severinsen