Officinet / Udstilling

Ruin af keramiker Gitte Jungersen

På udstillingen RUIN med den anerkendte danske keramiker Gitte Jungersen bliver publikum mødt af en keramisk installation, der peger på den fysiske verdens konstante transformationer.

Gitte Jungersen er optaget af selve essensen i det keramiske medie og af at nå ind til et kunstnerisk sprog, som er essentielt forbundet til keramikken som materiale og proces. Derfor står den keramiske brænding helt centralt i hendes arbejde som en transformerende dobbeltkraft, der gennemstrømmer værkerne og agerer som både tilblivelse og nedbrydning. Jungersen udfordrer det keramiske medies taktile potentiale ved at presse materiale og proces til det yderste. Hendes værker er kendetegnet ved unikke glasuroverflader, som opstår, når talrige glasurlag med forskellige fysiske egenskaber hiver og trækker i hinanden og tilføjer en intens fornemmelse af energi i stoffet/materialet, der synes fanget i et dynamisk stadie af transformation – som stivnede øjeblikke.

Udstillingen RUIN viser en ny serie objekter, som på én gang refererer til en velkendt keramisk urform, beholderen, og samtidig noget mere åbent; en abstrakt struktur, som skaber associationer til bygninger. Beholderformerne rejser sig på høje søjleagtige ben og er bygget som helt statiske opretstående strukturer, men med vilje konstrueret for spinkle, så de i den keramiske brændings varme og ved brændingens toptemperatur bliver bløde og kæmper for at blive stående mod tyngdekraften.

Alle glasurer er indfarvet med metallet koboltoxyd, som på grund af de forskellige glasurers kemi foldes ud i en vifte af blå nuancer og teksturer, fra gråblå og boblende lava-agtige til sortblå blanke dybe søer. Koboltoxyd er keramikkens ”king of colour”og store farve, kendt gennem årtusinder fra den tidligste kinesiske Sung-keramik til det musselmalede porcelæn. Aktuelt er det et af de politisk sprængfarlige metaller, som indgår i lithium-ionbatterier. Det er en eftertragtet og begrænset ressource, som er nødvendig for den grønne omstilling af vore samfund. Associationerne er åbne: Er det naturkraft og organiske substanser eller et syntetisk og menneskeskabt materiale under nedsmeltning og forvandling? Værkerne trigger en følelse af det ukontrollable og katastrofiske, på trods af at keramikken fremtræder sanseligt forførerisk.

Det transformative slår også igennem som en stemning i udstillingens iscenesættelse. Officinets klassiske, hvidskurede udstillingsrum er omdannet til en rå byggepladsversion af ”the white cube”. Stilladsnettet skaber kontrast og et nyt rum i rummet. Og en ufærdig fornemmelse af, at udstillingen lige er pakket ud, sår på humoristisk vis tvivl om selve udstillingssituationens stabilitet.

 

Åbningstider: tir. – lør. kl. 12-16.