Officinet / Udstilling

MED GRENEN SOM METAFOR – om mennesker, maskiner og materialitet

Kirsten Schou-Jørgensen eksponerer menneskets evne til sansning og reflektion samt giver udtryk for dilemmaer, vi heraf møder igennem livet. Eksempelvis når vores relation til hinanden påvirkes og ændres af teknologiske landvindinger.

Kirsten Schou-Jørgensen foran sine lette transparente tekstilbaner. Fotograf Thomas Dahl Jepsen

Med en tekstilfaglig vinkel skaber Kirsten Schou-Jørgensen en fortælling om det enkelte menneskes sårbarhed og store betydning for fællesskabet. Computerpioneren Joseph Weizenbaum har om kunstig intelligens sagt: “Mennesker interagerer med udgangspunkt i følelser som tillid, kærlighed og respekt. Maskiner kommer aldrig til at forstå denne slags følelser.” Om udtalelsen holder stik, vil fremtiden vise. Det interessante er, hvordan vi præges af og tilpasser os de nye teknologier.   Med blyantskitser, digitalprintede tekstilbaner, film, et vævet tæppe samt en mobile undersøges materialer og teknologier. Sansningen er pejlemærket, når lette transparente tekstilbaner vises sammen med mørkt, kompakt uldtæppe, hvis tyngde også står i kontrast til en mobile med små grene i stille bevægelse og balance.

Blyantskitser demonstrerer den enkle, hurtige og sanselige streg. I et lille filmværk zoomes ind på bevægelsen i grenmobilen som ledsages af en komposition af reallyde. Grenen som metafor for mennesket er et gennemgående motiv i de udstillede værker.   Stadig flere opgaver og gøremål i vores hverdag erstattes af maskinelle og digitale løsninger. En udvikling, der viser sig nyttig i mange sammenhænge. Vi ser også teknologier, erstatte vores interageren, vores fysiske aktivitet, materialiteten og sansningen med en øget grad af standardisering til følge. Med værkerne ønsker Kirsten Schou-Jørgensen at pege på os selv som unikke væsener i konstant samspil og afhængighed af hinanden.

Håbet er at udstillingen vil give indsigt i vigtigheden af, at vi til stadighed dyrker og udforsker menneskelige relationer og skaber en verden med plads til eftertanke, refleksion og sansning for at vokse som mennesker og ikke reduceres til maskiner.

Den 12. februar kl. 15 holder Kirsten Schou-Jørgensen foredraget ”Isolation og inspiration” om et arbejdsophold på Danmarks nordligste ø Hirsholm i selskab med en blyant.

Fernisering torsdag den 3. februar kl. 16-19

Udstillingsperiode: 4. – 27. februar 2022

Åbent Mandag – torsdag 12-16 Fredag – søndag 11-17

 

Foredrag: Lørdag den 12. februar kl. 15.00

Et ophold i kunstnerboligen på Hirsholm vakte i februar 2013 blyantstegningen til live for Kirsten Schou-Jørgensen og skabte udgangspunktet for udstillingen Med grenen som metafor –om mennesker, maskiner og materialitet. 

Kirsten fortæller om det særlige ved at være – næsten – alene på en meget lille ø. Om tanker og forberedelser inden og hvordan arbejdet påvirkedes af stedet.

Gratis entre
Officinet
Bredgade 66
1260 København K
Projektet er støttet af Statens Kunstfond

 

Læs om Kirsten Schou-Jørgensen