Nyhed

437 MIO. KR. TIL KULTURLØFT

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Søndag eftermiddag præsenterede den socialdemokratiske regering sin finanslov for 2021 indgået af regeringen og Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Alternativet. 

Aftalepartierne er enige om et massivt kulturløft på samlet set 437 mio. kr. for perioden 2021-2024. Desuden annulleres den tidligere planlagte DR-besparelse på 900 mio. kr. Men indenfor de visuelle kunstarter herunder kunsthåndværk og design skal man have det lange lys på for at se midler der tilgodeser feltet.

Ud af de 437 mio. kr. er der glædeligt afsat, 10 mio. kr. årligt i 2021-2024 til omtrent en fordobling af huskunstnerordningen, der gør, at skoler og institutioner kan få tilknyttet professionelle kunstnere, så børn og unge kan møde kunsten tidligt i livet.

Udover de 437 mio. kr. målrettet den brede kultur, vil stimulipakker på 750 mio. kr. til oplevelsesindustrien også være med til at styrke kulturområdet.

Kulturminister Joy Mogensen siger om aftalen:

”Jeg er stolt af, at regeringen sammen med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet har sat en tyk streg under, at vi har kulturen på toppen af dagsordenen med finanslovsaftalen for 2021. Det er en aftale, som skal sikre, at endnu flere – især børn og unge – får mulighed for at møde musik og kultur i hverdagen.

Sidste år blev omprioriteringsbidraget annulleret på kulturområdet, og nu er vi klar til at lave en markant investering, hvor vi afsætter i alt 437 mio. kr. i perioden 2021 – 2024. Vi har afsat penge til en ny børne- og ungepakke med spændende kulturindsatser, der skal sikre, at flere børn og unge møder musik og kultur i hverdagen.

De kulturelle oplevelser, vi får som børn, tager vi med os resten af livet. Derfor er jeg glad for, at vi kan sætte yderligere fokus på, at flest mulige børn skal have mulighed for at møde musikken. Også huskunstnerordningen, hvor skoler og institutioner kan få tilknyttet professionelle kunstnere, har oplevet større interesse, end man har kunnet efterkomme. Der er med andre ord en stor efterspørgsel på mere kultur til vores yngste.

Derudover etablerer vi en ny ordning for genre- og nichespillesteder, og så kan vi forlænge bevillingerne til en række vigtige kulturinstitutioner rundt omkring i landet – det er vigtigt med stabile økonomiske rammer, særligt i denne tid.”

 

Læs mere på Kulturministeriets hjemmeside.