Udstilling

Gæstebud – Hvordan ville Babette dække bord hvis hun levede i dag?

Keramisk formgiver Gurli Elbækgaard, sølvsmed Else Nicolai Hansen og glasformgiver Maj-Britt Zelmer Olsen har bygget et moderne univers op til borddækning når der er ’Gæstebud’.

’Babettes gæstebud’ fortæller historien om madkunstneren Babette, hun var den bedste kok i Paris i 1800tallet, som flygter til en lille pietistisk landsby. Her serverer hun øllebrød og lufttørret fisk i 13 år, indtil den dag hun vinder et stort beløb på en lotteriseddel. Hun bruger alle pengene, på et gigantisk festmåltid, til de 12 gamle mennesker i den lille pietistiske menighed i landsbyen. Menigheden er bange for det er djævlen, de har inviteret indenfor og lover hinanden ikke at nævne maden med et ord. Men da de først kommer i gang med at spise det skønne måltid kommer snakken i gang og gammelt uvenskab bliver til venskab og sågar til nyfunden gammel forbudt kærlighed. Fortællingen indeholder mange forskellige betydningslag og referencer, bare det at der er 12 til bords og den 13. står i køkkenet. Den fortæller om ønsket om, at udtrykke sin kunst kompromisløst. Og om børn der bliver slagtet og spist til ære for den hvide mand.

Maden er blevet politisk omdrejningspunkt for klimakrisen; for det enkelte menneske og nationalt i Danmark. Kunsten og kulturen er presset pga. besparelser. Babette er i den grad højaktuel!

Udstillingen varer frem til den 12. januar 2020 og er støttet af Statens Kunstfond