Nyhed

Anne Black vs. Netto

Det er ved at være længe siden ”Anne Black-sagen” begyndte. Nu falder der snart dom i den langtrukne sag, og DKoD sætter derfor fokus på, hvilken konsekvens kopi- og plagiatsagerne har for hele området. Designer og bestyrelsesformand i DKoD efterlyser en samlet designbranche.

Originale Kopier var en debataften, DKoD arrangerede i 2017. Her Debatten kan ses på YouTube.

Af designer Hans Christian Asmussen, bestyrelsesformand, DKoD

Danske Kunsthåndværkere & Designere oplever et stigende antal kopi- og plagiatsager. Små Brands bliver kopieret og devalueret. Skal der føres sag er det dyrt, langsommeligt og ofte ødelæggende for den lille virksomhed. Keramiker Anne Black har valgt at køre sin sag mod Netto til ende. Virksomheden fastholder, at den centrale problematik i kopisager er devaluering af deres Brand. At Netto sælger en 1:1 kopi til en brøkdel af det originale produkts pris og derved udhuler det bestående Brand.

Nogle mener tydeligvis, at et Brand er meget værd. Kig blot på hvordan globale luksusbrands beskytter sig mod både kopister og kunstnere, som udforsker Brandets natur. Desværre fornemmes retssystemet ude af trit med vores virkelighed – i retten hersker typisk kompensation for tabt salg. Erstatninger for tab af brandværdi er sjældne, og ofte ude af trit med det moderne marked.

Problematikken skader ikke kun Formgiverne. På sigt vil vækstlaget for dansk formgivning måske overveje om det overhovedet nytter at skabe nyt, når kræfter som ingen interesse har i kultur, kan kopiere frit. Kan vi leve med, at fødekæden i dansk design bliver udsat for dette?

Fra DKoD er svaret Nej. Det er på tide, at en samlet designbranche tager afstand fra selskaber som udnytter vores arbejde. Det er på tide, at vi holder sammen og siger stop.

Se debatten “Originale Kopier”